Vsakodnevno je v Ljubljani za drsalne navdušence odprto drsališče v Lumpi parku pred Halo Tivoli. Deluje od ponedeljka do petka od 15. do 21. ure, ob sobotah, nedeljah, praznikih in med počitnicami pa od 10. do 21. ure. Glede na lani tam beležijo približno 20-odstotno povečanje obiska, je za STA povedal Matej Balažic, direktor podjetja Birt 1, ki drsališče upravlja. Tam cena drsanja zadnjih osem let ostaja enaka, med vikendi in prazniki pa so letos drsanje za en evro podražili. V dveh ljubljanskih zaprtih dvoranah v upravljanju Športa Ljubljana sezona drsanja traja od oktobra do aprila. V Hali Tivoli je rekreativno drsanje mogoče le ob sobotah dopoldne in zvečer, ob četrtkih zvečer in ob nedeljah zgodaj popoldne, Zaloška ledena dvorana pa je za rekreativne drsalce na voljo ob sobotah od 12.30 do 14.00 in ob nedeljah od 11.30 do 13.00.

Vsakodnevno je v slednji drsanje mogoče le v času zimskih počitnic, saj sta obe dvorani sicer polno zasedeni s strani športnih klubov in šol. »Cena vstopnice za drsanje je na obeh lokacijah minimalna in znaša dva evra na osebo na obisk. V času počitniških terminov imamo na voljo tudi otroško vstopnico za evro na oseb na obisk. Cena vstopnice je že vsa leta enaka,« je za STA povedala Valerija Ravnak iz Športa Ljubljana. »V letu 2017 smo zabeležili približno 27.000 obiskov rekreativnega drsanja za obe lokaciji skupaj. V letu 2018 pa 28.186,« je še dodala.

Podjetje Lucky Luka brez skupnega jezika z občino

Podjetje Lucky Luka, ki je imelo lani veliko drsališče pri Emoniki, prej pa četrt stoletja montažna drsališča v Ljubljani, obžaluje, da z Mestno občino Ljubljana (Mol) niso našli skupnega jezika, da bi ga postavili tudi letos. Luka Klasinc iz podjetja si želi podpore Mola pri omogočanju cenovno dostopnih drsališč v Ljubljani, ker ta zanje sicer kljub množičnemu obisku predstavljajo izgubo. Za STA je izpostavil zgled Dunaja, kjer ima veliko drsališče na Rathausplatzu močno podporo tamkajšnje občine, postalo pa je tudi turistična atrakcija. V Ljubljani pa so na drugi strani podjetja prepuščena sama sebi, je opomnil Klasinc.

Kot je dejal, so svoja drsališča postavili drugod po Sloveniji, med drugim v Medvodah in Novem mestu. Brezplačna, vsak dan odprta drsališča z možnostjo izposoje drsalk, tečaji, spremljevalnim programom ter ponudbo hrane in pijače, so tako obiskovalcem na voljo severno od Ljubljane - v Medvodah, Kamniku in Domžalah.