Koprski kriminalisti so lani prišli na sled več Italijanom, ki so na območju slovenske Obale in Krasa prali denar. »V kriminalističnih preiskavah je bilo ugotovljeno, da italijanski državljani v Sloveniji ustanavljajo družbe in v imenu teh in kot fizične osebe v Sloveniji odpirajo bančne račune. Prek njih so prali denar, ki je izviral iz kaznivih dejanj, storjenih pretežno v Italiji, pa tudi v Sloveniji,« je danes taktiko osumljenih razkrila tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec.

Konec januarja so kriminalisti eno od preiskav zaključili in pri okrožnem državnem tožilstvu v Kopru ovadili dva italijanska državljana, osumljena zlorabe položaja in zaupanja ter pranja denarja. Prvoosumljeni je 71-letni direktor, ki stanuje na Krasu. Italijanski lastnik v Divači ustanovljene manjše družbe, ki se po naših informacijah ukvarja s storitvami in trgovino, ga je postavil za direktorja družbe, pri tem pa očitno spregledal njegove nečedne namene. Kriminalisti so namreč prišli do zaključka, da je 71-letnik v letih 2016 in 2017 odobril plačilo večjega števila fiktivnih računov, ki so jih izdajale tri družbe. Dve od teh sta bili v njegovi lasti, ena pa v lasti drugega osumljenega, 56-letnega italijanskega državljana iz italijanskega Tržiča.

S plačevanjem fiktivnih računov sta si na račune svojih podjetij prenakazala približno 230.000 evrov. Več kot polovico denarja sta nato dvignila v gotovini in tako denarju zakrila izvor oziroma ga oprala. Enainsedemdesetletni direktor je tako lastnika podjetja oškodoval za približno četrt milijona evrov. Ali opeharjeni lastnik podjetja res ni vedel za nečedne namene direktorja, ve le on, dejstvo pa je, da policiji ni uspelo dokazati, da bi bil v nečednih poslih udeležen tudi sam.

Goljufivega direktorja so kriminalisti tožilstvu ovadili zaradi suma zlorabe položaja, zaradi česar mu grozi zaporna kazen od enega do osem let, skupaj s sostorilcem pa je osumljen še pranja denarja, za kar sta predpisani denarna in zaporna kazen do deset let. To ni edini primer tovrstnih poskusov pranja denarja, preiskovalci gospodarskega kriminala se s tem pogosto srečujejo in zasačena Italijana sta bržkone le mali ribi v tem poslu.