Odločitev, ki so jo napovedali v četrtek, mnogi razumejo kot izraženo željo po drugačnem vodenju države, kot ga je zastavil pokojni nekdanji predsednik Islam Karimov. Karimov je državo vodil 26 let do svoje smrti leta 2016 in je bil znan po zavračanju zahodnih političnih in gospodarskih reform ter zastopanju edinstvenega »uzbekistanskega modela« razvoja.

Že leta 2013 se na univerzah v Uzbekistanu iz političnih ved ni več dalo diplomirati oziroma magistrirati, dve leti kasneje pa so politologijo popolnoma umaknili iz univerzitetnih kurikulumov. Takratno pojasnilo je velelo, da so politične vede »psevdoznanost« in zatorej na javnih univerzah nimajo prostora, čeprav uradni razlogi za umik niso bili nikoli podani.

Karimov naslednik nekdanji predsednik vlade Shavkat Mirziyoyev je z obsežnim programov reform začel odpravljati nekatere politike svojega predhodnika. V eni zadnjih odločitev pa je vladi naročil, naj vzpostavi pogoje, da se ure političnih ved na univerzah ponovno obudijo, poroča Reuters.