Umrlo 21-letnico je zjutraj našla njena tašča. Tamkajšnji policist Lal Bahadur Dhami je za AFP pojasnil, da domnevajo, da je umrla »zaradi vdihavanja dima in zadušitve, ker je zaprla vrata koče brez oken in na tleh prižgala ogenj, da bi se segrela čez noč.«

Bivanje v tovrstni koči brez oken je del starodavnega običaja z imenom čaupadi (Chhaupadi), ki je razširjen predvsem v zahodnem delu Nepala. Običaj dojema ženske v času njihove mesečne menstrualne krvavitve za nečiste in jim zato prepoveduje sodelovanje v sicer običajnih aktivnostih. Ženskam je tekom menstruacije prepovedano bivati v hiši z ostalimi, namesto tega se morajo zateči v eno izmed lesenih kočic brez oken. Ponekod jim ni dovoljeno niti dotikanje drugih oseb (predvsem moških), določene hrane in verskih objektov, saj naj bi prinašale smolo in jezile bogove.

Običaj ima svoje temelje v mitu, da je kralj najvišjih nebes Indra ustvaril menstruacijo, da bi med ljudstvo razdelil prekletstvo. Prav tako za nečiste veljajo ženske, ki so pravkar rodile.

Običaj od leta 2005 nezakonit

Koče znajo biti izjemno hladne, ženske, ki v njih začasno bivajo, pa niso varne niti pred kriminalom. Tovrstne nesreče so zelo pogoste, bodisi gre za zadušitve ali smrt po ugrizu strupene kače. Nepalska vlada je koče za segregacijo žensk in deklet iz njihovih domov leta 2005 zakonsko prepovedala, leta 2017 tudi kriminalizirala. Vsakega, ki žensko ali dekle spodbuja k upoštevanju rituala, lahko doleti trimesečna zaporna kazen in denarna kazen v višini okvirno 26 evrov.

Sicer se s prakso mnogi ne strinjajo. Po tem, ko so so v začetku januarja v okrožju Bajura v eni izmed koč našli mrtvo žensko z dvema otrokoma, so lokalni prebivalci v znak protesta zažgali vse tovrstne koče v svojem okolju. Kljub temu ostaja zelo razširjena – sploh na podeželju države.