»Želeli smo se izogniti temu, da bi se v treh ali štirih dneh našel obiskovalec, ki bi, ravno tako kot v Londonu, skril gumb ... in rezanje umetnine bi se nadaljevalo,« je besede direktorja muzeja Henninga Schaperja povzela francoska tiskovna agencija AFP. »Odprli smo okvir, vse pregledali in videli, da je mehanizem rezalnika onesposobljen,« je povedal direktor muzeja, ne da bi natančneje navedel, kdo pravzaprav je mehanizem onesposobil.

Slika Deklica z balonom je na dražbi avkcijske hiše Sotheby's 5. oktobra lani takoj zatem, ko so zanjo na iztržili 1,042 milijona britanskih funtov, spolzela skozi spodnji rob okvirja, v katerem je bil skrit posebni rezilni sistem, in se deloma razrezala na trakove. Kmalu zatem so iz avkcijske hiše sporočili, da bo nova lastnica slike, evropska zbirateljica in njihova dolgoletna stranka, nakup izvedla do konca.

Slika je dobila tudi nov naslov Love is in the Bin, v avkcijski hiši pa so jo označili kot »prvo umetniško delo v zgodovini umetnosti, ki je bilo v živo ustvarjeno na dražbi«. Avtentičnost novo nastale umetnine je s certifikatom potrdila družba Pest Control, ki sodeluje z Banksyjem.

Delo je po londonski dražbi zdaj razstavljeno prvič, še piše AFP. Banksy je sicer ulični umetnik in aktivist, ki ostaja anonimen.