V sodnem pozivu, ki so ga pridobili ameriški mediji, tožilstvo poziva k predaji dokumentov o donatorjih in donacijah ter udeležencih dogodkov, ki jih je pripravil odbor. Zahtevajo tudi dokumentacijo, povezano s pravnimi zahtevami glede donacij, in o morebitnih donatorjih iz tujine, poročanje medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskujejo sicer širok spekter kaznivih dejanj, od zarote, lažnih izjav, pranja denarja do kršitev zakonodaje o prepovedi donacij iz tujine in donacij v imenu druge osebe, navajajo mediji. »Ravnokar smo prejeli sodni poziv za predajo dokumentov, ki ga še preučujemo. Nameravamo sodelovati v preiskavi,« je povedal tiskovni predstavnik, pristojen za inavguracijo.

Wall Street Journal je že decembra lani poročal, da je zvezno tožilstvo sprožilo preiskavo porabe sredstev za predsedniško inavguracijo Donalda Trumpa januarja 2017. Inavguracijski odbor je za številne dejavnosti okoli prisege predsednika zbral 107 milijonov dolarjev, kar je dvakrat več od prejšnjega rekorda, ki ga je zbral odbor za inavguracijo Baracka Obame leta 2009.

Časnik Times je tedaj poročal, da preiskujejo, ali so ljudje iz držav Bližnjega vzhoda, vključno s Katarjem, Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati, skrivaj podpirali Trumpovo inavguracijo v upanju, da bi s tem pridobili politični vpliv.