Ameriški predsednik Donald Trump bo drevi po lokalnem času v Washingtonu naslovil oba domova kongresa s tradicionalnim govorom o stanju v državi. Po napovedih Bele hiše bo pozval k premoščanju politične razklanosti in celjenju stari ran za doseganje boljše ameriške prihodnosti. V podobnem duhu je Trump kongres nagovoril lani in leta 2017 po predsedniški prisegi. Za oba govora je obveljalo, da sta bila njegova praktično edina zadržana večja javna nastopa.

Razlika pa je, da bo Trump danes nastopil pred predstavniškim domom, ki mu predsedujejo demokrati, ne njegovi republikanci, zato za njim poleg podpredsednika Pencea ne bo več sedel bivši predsednik predstavniškega doma Paul Ryan, ampak demokratka Nancy Pelosi. Slednja Trumpu noče dati 7,5 milijarde dolarjev za gradnjo zidu na meji z Mehiko, zaradi česar je sledil proračunski spor, ki je za 35 dni zaprl del zvezne vlade, in zaradi česar Trump ni imel govora prejšnji torek, kot je bilo sprva predvideno. Pelosijeva je namreč umaknila vabilo v kongres do rešitve krize. Predsednik je potem popustil in pristal na začasno financiranje do 15. februarja, s čimer si je omogočil kongresni podij za govor, ki ima visoko gledanost (lani 46 milijonov Američanov). Najmanj dva demokratska kongresnika sta sicer napovedala bojkot govora, nekateri pa so povabili pomenljive goste, denimo priseljenko brez urejenih papirjev, ki so jo odpustili iz Trumpovega golf kluba v New Jerseyju, in uslužbenca zvezne vlade, ki je bil zaradi proračunskega spora 35 dni brez plače.

Po kakšno uro dolgem govoru predsednika o dosežkih in načrtih bo na televizijah še kratek odgovor demokratov. Imela ga bo lanska kandidatka za guvernerko Georgie Stacey Abrams, ki je izgubila po hudem boju ter postala ena izmed zvezdnic stranke. ba