Steklenice penine zaradi spoštovanja do preminulega Mattija Nykänena niso odprli. Timi Zajc je tako v čast prve zmage v karieri le razrezal torto, a ni pojedel niti grižljaja, ker ga je doma čakalo okusno mamino kosilo. Bil je vidno utrujen po napornih poletih. Najbolj stresen je bil prvi dan, ko ga je bilo strah prvega poleta. V seštevku petih poletov je v petek preletel več kot en kilometer, po zmagi pa je imel še številne obveznosti.

Flomaster je pripravljen za nov rekord

»Eno uro pred prvim poletom mi je začelo srce hitreje biti, noge so postale malo mehke, a obenem sem komaj čakal, da doživim krstni polet. Preden sem šel na velikanko, nisem imel občutka, da sem lahko tako dober letalec in zmagam že na prvi tekmi. Tekmeci so se kar malo ustrašili, da bom nepremagljiv. Naslednja dva dneva se je pokazalo, da mi manjkajo izkušnje v zahtevnih vremenskih razmerah,« je vtise strnil Timi Zajc. Upa, da bo v letošnji sezoni v drugi polovici marca na letalnicah v Vikersundu in Planici s flomastrom vsaj še enkrat prečrtal osebni rekord 233,5 metra in izpisal novega. V soboto je bil finalni polet tako dobro izveden na odskočni mizi, da bi lahko poletel blizu rekorda letalnice v Oberstdorfu (238,5 metra), a se je v zadnjem delu ustrašil in preveč pritisnil na smuči ter predčasno pristal.

Skakalci so se po stresni sedemurni vožnji v snegu in dežju v ponedeljek ob dveh zjutraj vrnili iz Oberstdorfa, danes opoldne so opravili medijske obveznosti. Popoldne so že začeli priprave za naslednjo postajo svetovnega pokala v Lahtiju, kamor izmed najboljših ne bosta odpotovala Timi Zajc in Domen Prevc. »Zajc potrebuje počitek, trening kondicije in tehnike, preizkusil pa bo tudi novo opremo. Po premoru bo šel lačen uspehov na nove tekme. Domnu Lahti ne ustreza,« je pojasnil slovenski selektor Gorazd Bertoncelj, ki bo na Finsko odpeljal Petra Prevca, Anžeta Laniška, Žigo Jelarja, Jurija Tepeša, Bora Pavlovčiča, Anžeta Semeniča in Jerneja Damjana, ki je okreval po bolezni. »Skoki Petra Prevca so obetavni, niso pa idealni. To je ena zadnjih priložnosti, da se izkaže in se uvrsti v ekipo za svetovno prvenstvo v Seefeldu,« je pojasnil Bertoncelj.

Peter Prevc je za trening izvedel več kot sto skokov

Peter Prevc po obisku frizerja in kakovostnih treningih, na katerih je v treh tednih od poloma v Predazzu v Planici in Kranju opravil več kot sto skokov, poln optimizma čaka vrnitev v tekmovalno areno. »Vrtenje v zraku, ki me je prizemljilo v Predazzu, smo na treningu odpravili. V zadnjem tednu in pol se težava ni pojavila niti v enem skoku. Tudi tehnika je glede na oglede posnetkov videti zelo dobro. Največ smo delali pri tem, da je več sproščenosti in lahkotnosti, da bolje izkoristim, kar mi ponudi zrak,« je razlagal Peter Prevc. Zmago Timija Zajca je doma pospremil z dvignjenima rokama. Bil je zadovoljen z nastopom vse sedmerice, zato je v Oberstdorf po vsaki tekmi poslal sedem SMS-sporočil.

»Zelo veliko mi pomeni, da bi bil v ekipi za Seefeld, saj nočem biti znova doma 14 dni. Ker se za mizo ne morem uvrstiti v ekipo, bom moral na tekmovališču pokazati dobre skoke. Čeprav je skakalnica v Lahtiju zahtevna, se že dolgo nisem tako veselil nastopa na njej. Zelo dolgo sem bil doma, tri četrtine sezone je že minulo, zato sem lačen tekem. Nimam rezultatskih ciljev, ampak hočem le dobro skakati in uživati. Da bo gleženj stoodstoten, bo trajalo še nekaj časa,« je bil po tradiciji zgovoren najstarejši izmed treh bratov Prevc.