Powell se je tako pridružil predsedniku ECB Draghiju pri krotitvi finančnih trgov in se po mnenju številnih udeležencev finančnih trgov uklonil pritiskom kapitalskih trgov. Ravno preplah zaradi občutnega skoka obrestnih mer v ZDA in napovedi glede prihodnje dinamike je namreč ob koncu lanskega leta pripomogel k občutnemu pretresu na finančnih trgih.

Ob koncu tedna so pozitivno presenetili makroekonomski podatki; ameriško gospodarstvo je namreč v januarju dodalo kar 304.000 služb izven kmetijskega sektorja, hkrati pa se je anketni indeks prihodnje proizvodne aktivnosti (PMI manufacturing) povzpel na 56,6, kar nakazuje na nadaljevanje solidne gospodarske rasti v ZDA. Podatki s stare celine so bili manj navdušujoči. Italijanski BDP se je v zadnjem četrtletju 2018 skrčil za 0,2 odstotka na kvartalni ravni in s tem potrdil že pričakovano tehnično recesijo. Evropsko gospodarstvo je v dobrem letu dni prešlo iz tako imenovane zlate makroekonomske dobe, kot so jo opevali ekonomisti ob koncu leta 2017, v trenutno gospodarsko poslabšanje, ki ga zaznamujejo napovedi skorajšnje recesije, upad kazalnikov PMI, težave v Italiji, brexit in trgovinska vojna. Po drugi strani je pomemben del razloga za znižanje gospodarske aktivnosti prehodne narave, pri čemer izstopajo protesti v Franciji in znižana proizvodnja v avtomobilski industriji zaradi novih testov emisij WLTP.

Pozitivno pa bi lahko na gospodarsko rast vplivala tudi rast povpraševanja s Kitajske, predvsem zaradi novih spodbud, ki so tokrat usmerjene v potrošnjo Kitajcev, kar je med drugim pozitivno tudi za tamkajšnje povpraševanje po avtomobilih. Po zelo pesimističnem zaključku leta je napoved počasnejše normalizacije denarne politike najpomembnejših centralnih bank v začetku leta 2019 dvignila globalne borze. Januarja 2019 je vodilni ameriški indeks S&P500 zabeležil najvišjo donosnost v zadnjih tridesetih letih. Med zmagovalce preteklega tedna spada evropski LVMH, saj je zaradi odličnih rezultatov tečaj delnice v preteklem tednu porasel za dobrih 9 odstotkov. Za rast indeksa Dow Jones je s svojimi rezultati poskrbel Boeing s 5,79-odstotno evrsko rastjo tečaja. Med ameriškimi tehnološkimi velikani sta pozitivno presenetila Facebook (+10,6 odstotka v evrih) in Apple (+4,97 odstotka v evrih), za razočaranje pa je poskrbel Amazon (–3,19 odstotka v evrih). Vzrok za padec cene delnice Amazona je predvsem nižja napoved rasti zaradi novih regulacij na ključnem trgu rasti, v Indiji. Rezultati Appla so bili sicer mešani, s 15-odstotnim upadom prodaje iphona na letni ravni, a so kljub temu premagali precej nizka pričakovanja analitikov.