Na mednarodnem medverskem srečanju je pred več sto udeleženci izpostavil versko svobodo, ki ni omejena samo na svobodo obredov. Izpostavil je, da se nikogar ne sme siliti v nobeno versko prakso, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Papež, ki je v nedeljo kot prvi poglavar rimskokatoliške cerkve prispel na obisk v Združene arabske emirate, je države na Bližnjem vzhodu pozval, naj pripadnikom različnih ver zagotovijo enake državljanske pravice.

Pri tem ni izrecno omenjal, katere vernike ima v mislih, so pa nekatere krščanske manjšine na Bližnjem vzhodu diskriminirane, prav tako šiitska manjšina v Savdski Arabiji in Bahrajnu, več deset tisoč beduinov pa v zalivskih državah nima državljanstva, navaja AFP.

Izpostavil je tudi pomen pravice za vse, »ne samo za člane družine, rojake ali pripadnike iste vere«.

Znova je obsodil vse oblike nasilja in se zavzel za mir in razorožitev ter za to, da v imenu vere ni mogoče upravičiti nobenega nasilja. "Bratstvo med ljudmi od nas, predstavnikov ver, zahteva, da zavrnemo vsakršno odobravanje besede vojna", ki je sinonim za bedo in krutost, je dejal.

»Še posebej mislim na Jemen, Sirijo, Irak in Libijo,« je dejal na medverskem srečanju, ki se ga je ob drugih visokih predstavnikih Združenih arabskih emiratov udeležil tudi prestolonaslednik, šejk Mohamed bin Zajed al Nahjan. Z njim se je papež srečal že po prihodu v nedeljo, srečal pa se je tudi z vodjo egiptovskih sunitov, šejkom Ahmedom al Tajebom, ki vodi muslimanski svet starešin.

Argentinski papež, ki je prvi rimski škof na obisku v tej državi na Arabskem polotoku, ki je zibelka islama, bo zadnji dan obiska v torek na stadionu daroval mašo. Na maši pričakujejo več kot 130.000 katoličanov, ne le iz Združenih arabskih emiratov, ampak tudi iz sosednjega Omana in celo iz od vojne razdejanega Jemna.