Od oktobra 2017, ko je bil potrjen dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP) in je bil projekt ureditve minipleksa mestnega kina v podhodu Ajdovščina uvrščen v občinski proračun, se ni premaknilo prav veliko. Na oddelku mestne uprave za kulturo pojasnjujejo, da so tako kot pred poldrugim letom še vedno pred začetkom priprave projektne in natečajne naloge, a obljubljajo, da bodo letos arhitekturni natečaj tako kot arhitekturna dela v pozabljenem podhodu sredi mesta izvedli. V letih 2020 in 2021 naj bi sledila še izgradnja samega minipleksa mestnega kina s tremi manjšimi dvoranami s po sto sedeži in eno večjo dvorano z 260 sedeži.

Minipleks kot ustvarjalno družabno-kulturno središče

Štiri dodatna platna naj bi rešila prostorsko stisko mestnega kina Kinodvor in potešila očitno željo obiskovalcev kinodvoran po kakovostni filmski ponudbi v mestnem središču. Minipleks naj bi prinesel več projekcij večjega števila filmov, tudi slovenskih in mladinskih, ter omogočil razširitev filmske vzgoje, programa za mlade matere ali že leta vnaprej razprodanih filmskih srečanj ob kavi za starejše. Kinodvor s praktično enim samim velikim platnom in približno 200 sedeži namreč že več let zapored z okoli 120.000 obiskovalci na leto dosega svoj maksimum.

V podhodu Ajdovščina so poleg kinodvoran predvideni še večnamenski prostor za seminarje in delavnice ter skupni prostori, ki vključujejo prostor za gostinsko ponudbo, knjigarno, salon in otroški kotiček, sanitarije, skladišče in servisne prostore. Ocenjena vrednost projekta se je s prvotno predvidenih petih milijonov evrov dvignila na osem milijonov. Toliko naj bi stali priprava dokumentacije, odkup prostorov, izvedba arheoloških del, priprava in izvedba javnega arhitekturnega natečaja, vsa gradbena, obrtna in inštalacijska dela, nakup opreme in nadzor nad izvedbo naložbe.

Najtrši oreh odkup lokalov

Za uresničitev projekta bo ključen odkup prostorov v podhodu pod Slovensko cesto. Občina ima v lasti le dva od predvidenih petih lokalov, pri čemer na občinskem oddelku za ravnanje z nepremičninami zagotavljajo, da so pri dveh poslovnih prostorih »že v zaključni fazi dogovora«. Da bi lahko za kinodvorane izkoristili prostore v podhodu Ajdovščina, si je sicer zamislila skupina arhitektov iz birojev Scapelab in Arhitekti Dobrin, ko so na prošnjo Društva arhitektov Ljubljana in mestne občine pripravili svojo vizijo Slovenske ceste leta 2020.