»V četrtek je policija v Koebenhavnu izvedla rutinsko preverjanje delovnih in dovoljenj za bivanje (v prostorih družbe Huawei), v dveh primerih pa so oblasti ugotovile, da dokumenti niso bili ustrezni,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal predstavnik danske policije.

Kitajski telekomunikacijski velikan se je v zadnjem obdobju znašel pod drobnogledom zaradi domnevnih povezav s kitajskimi obveščevalnimi službami. Več držav, med njimi ZDA, Avstralija in Japonska, so Huaweiju prepovedale izgradnjo mobilnega omrežja naslednje generacije 5G.

Huawei se, kot poroča AFP, šteje za močnejšega in bolj inovativnega od svojih konkurentov v tej niši, njegova oprema pa naj bi kitajskim obveščevalcem omogočala uporabo komunikacijskih kanalov za vohunjenje. Danska policija je sicer zatrdila, da izgon dveh zaposlenih nikakor ni povezan s temi obtožbami.

V Kanadi so sicer konec lanskega leta aretirali finančno direktorico družbe Meng Wanzhou, ki ji v ZDA očitajo kršenja sankcij proti Iranu.