Merklova je poudarila, da je njeno srečanje z Abejem srečanje »dveh državnih voditeljev, ki želita sodelovati in verjameta, da imajo lahko vsi koristi, ko vsi partnerji sodelujejo«, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dodala je, da je bil 1. februar, ko je začel veljati trgovinski sporazum med EU in Japonsko, »poseben dan, ki je pokazal, da smo pripravljeni sklepati sporazume, tudi če so multilateralni sporazumi do določene mere v razburkanem morju«. Nemška kanclerka je ob tem izpostavila še pomen pravičnosti in recipročnosti v trgovinskih sporazumih.

Sporazum med EU in Japonsko sicer ustvarja največje odprto trgovinsko območje na svetu s 630 milijoni ljudi. Evropskim izvoznikom na Japonsko bo po navedbah Bruslja prihranil milijardo evrov letno in odprl nove možnosti poslovanja. Abe pa je dejal, da bosta Nemčija in Japonska »tesno sodelovali za ohranitev in krepitev svobodnega in odprtega ekonomskega sistema«.

Merklova je podprla tudi japonske napore za denuklearizacijo korejskega polotoka. V pogajanjih s Severno Korejo je treba doseči »resnično in trajno razorožitev«, pri čemer pa je treba upoštevati potrebe Japonske, je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Kanclerka, ki je na svojem petem obisku na Japonskem, se bo srečala tudi z japonskim cesarjem Akihitom, ki bo konec aprila abdiciral, in njegovim sinom Naruhitom. Nagovorila bo tudi gospodarski forum nemških in japonskih gospodarstvenikov.