Ministrstvo za kulturo je v letu 2017 izvedlo javni razpis za sofinanciranje javnih kulturnih programov na področju umetnosti v obdobju 2018-2021, na katerem je po besedah nevladnikov več organizacijam zavrnilo sofinanciranje njihovih programov brez ustrezne obrazložitve. Kot prvi je sodbo prejel zavod Emanat, iz nje pa je razvidno, da je bilo ravnanje ministrstva na programskem razpisu iz leta 2017 v njihovem primeru nezakonito.

Zoper ministrstvo je sicer v teku več ločenih postopkov. Vodja pravne službe krovne mreže slovenskih nevladnih organizacij CNVOS Matej Verbajs je za STA v četrtek povedal, da je bila vsebina teh ločenih postopkov podobna, zato pričakujejo, da bo sodišče v vseh primerih razsodilo podobno. »V teoriji je sicer možno, da bi sodišče odločilo drugače, a bi bilo to sila nenavadno, ker gre za podobne dejanske okoliščine,« je dodal.

Na ministrstvu pa so za STA opozorili, da je pričakovanje, da bo sodišče podobno razsodilo tudi v postopkih, ki jih je sprožilo še pet drugih nevladnih organizacij, preuranjeno. »V enem od teh postopkov je namreč upravno sodišče že pred tednom dni razsodilo v prid ministrstvu za kulturo in ugotovilo, da je bilo ravnanje ministrstva zakonito,« so pojasnili. Omenjena sodna odločba upravnega sodišča iz 28. januarja je vezana na tožbo, ki so jo zoper ministrstvo vložili v društvu za promocijo žensk v kulturi Mesto žensk za avtorski opus.

V nadaljnjem postopku v primeru Emanata pa se bo morala, kot je še pojasnil Verbajs, strokovna komisija ponovno sestati in opraviti svoje delo tako, kot ji je naložilo sodišče. Pri tem je najbolj pomembno, da bodo morali o posamezni zadevi ponovno presoditi in, kot so zapisali pri CNVOS, »tokrat jasno in obrazloženo podati svojo oceno, upoštevajoč merila javnega razpisa, ki jih je navsezadnje ministrstvo samo določilo«. Na ministrstvu pa so za STA odgovorili, da bodo glede zadeve »postopali v skladu z navodili, ki jih je v sodbi podalo upravno sodišče«.

Tožbe zoper ministrstvo so septembra lani vložili še Maska, Zavod Delak, MoTA - Muzej tranzitorne umetnosti in Nomad Dance Academy Slovenija. Vsebine tožb se sicer razlikujejo po tem, na kateri razdelek razpisa so se nevladniki prijavili - za štiriletne ali za dvoletne projekte.