Kot so nedavno zapisali pri reviji National Geographic, so arheologi, ko so avgusta predlani začeli z izkopavanji pred prenovo Gosposvetske ceste, seveda pričakovali zanimiva odkritja, a odkritje grobnice je bilo nekaj prav posebnega.

Arheologom zgodnjekrščanska grobnica namreč ponuja zanimiv vpogled v poznorimsko obdobje v Emoni, kjer je krščanstvo cvetelo vse od zadnjih pregonov pod Dioklecijanom v zgodnjem četrtem stoletju pa do sredine petega stoletja, ko so rimsko mesto uničili Huni.

Kot je za revijo pojasnil arheolog Andrej Gaspari, ki bo najdbe z Gosposvetske ceste podrobneje predstavil na novinarski konferenci v četrtek, grobnica ženske, okoli katere so želeli biti pokopani takratni prebivalci Emone, predstavlja središče celotne nekropole z več kot 350 grobovi, med katerimi so bili povsem preprosti sarkofagi pa tudi razkošni družinski mavzoleji.

Skozi čas se je spremenila tudi grobnica sama, saj obstaja možnost, da so v desetletju po smrti ženske prvotno kapelico porušili in okoli groba zgradili precej večjo zgradbo.

V samem grobu te neznane, a po ocenah arheologov očitno pomembne ženske, pa so odkrili tudi skledico iz modrega stekla, ki jo na zunanji strani krasijo motivi vinske trte, na notranji pa napis v grščini "Pij, da boš živel večno, na mnoga leta".

Kot so še zapisali pri reviji National Geographic, skledica, ki so jo morda uporabljali v vsakodnevnem življenju ali pa ob pogrebnih slovesnostih, izvira iz vzhodnega Sredozemlja.

Celoten članek Marjana Žiberne je dosegljiv na naslovu tukaj.