Tiskovna predstavnica uprave civilne zaščite v bošnjaško-hrvaški entiteti Federaciji BiH Majda Kovač je za regionalno televizijo N1 povedala, da so se razmere na najbolj ogroženih območjih izboljšale, ko je prenehalo deževati. Poplave so bile posledica močnega deževja in hitrega taljenja snega zaradi visokih temperatur za ta letni čas. Kot je povedala, so morali evakuirati nekaj oseb, medtem ko mnogi prebivalci na ogroženih območjih niso želeli zapustiti svojih domov, čeprav so bile njihove hiše poplavljene. Pod vodo je bilo več deset stanovanjskih objektov, deroče reke pa so odnašale mostove in dele cestišč. Prebivalci so odgovornost za poplave pripisali komunalnim službam, ki niso očistile odvodnih kanalov.

Poplave so minuli konec tedna največ preglavic povzročile v Busovači in Zenici, kje so se ponekod sprožali tudi zemeljski plazovi. Naravno nesrečo so razglasili na območju Kaknja in Jajca v osrednji BiH. Tudi v srbski entiteti BiH, Republiki srbski, se po navedbah uprave za civilno zaščito danes reki Bosna in Vrbas umirjata. Kot so dodali, hujših poplav ni bilo, prav tako niso bila ogrožena človeška življenja in objekti. Zaradi poplavljenih cest je bil oviran promet na območju Šipova. Večina rek v BiH se je danes umirila. Glede na to, da ni napovedanih novih padavin, novih poplav ne pričakujejo in se bodo osredotočili na sanacijo škode.

V hrvaški Istri naplavilo ogromno smeti

Svojevrstno ekološko tragedijo so opazovali hrvaški v Istri, kjer so ogromne količine smeti, plastike, pnevmatike in tekstila končale v reki Pazinčici in Pazinski jami. Gladina reke se je namreč močno dvignila, s sabo pa naj bi prinesla tudi ogromno odpadkov iz bližnjega odlagališča gradbenega materiala Lakota.

Pazinčica je reka ponikalnica, zaradi česar mnogi hrvaški mediji in neprofitne organizacije opozarjajo na morebitno ekološko katastrofo.

Gladina Save se je v Zagrebu dvignila za pet metrov

Na Hrvaškem se je zaradi taljenja snega gladina reke Save v Zagrebu v nedeljo zvišala za pet metrov, a ni bilo nevarnosti poplav. Podobno stanje je bilo tudi na Kolpi in Korani na območju Karlovca.

Vodja nacionalnega centra za obrambo pred poplavami Zoran Čavlović je danes za hrvaški radio izjavil, da večmetrsko zvišanje gladin rek ni povzročilo večjih nevšečnosti in da je stanje veliko boljše kot pred nekaj dnevi. Prav tako v prihodnjih dneh ne pričakujejo poplav.

Za nekatera območja ob Savi, Kolpi, Korani in Uni so v nedeljo razglasili stanje pripravljenosti obrambe pred poplavami.