Tokratni Super Bowl je bil poln simbolike. Potekal je na isti datum kot pred 17 leti, ko sta se v finalu pomerili isti moštvi. Tedaj so bili favoriti Rams. Patrioti so že po drugi tekmi sezone ostali brez prvega zvezdnika. Zamenjal ga je 24-letnik, izbran šele v šestem krogu nabora. Ime mu je bilo Tom Brady. Pod taktirko trenerja Billa Belichicka je moštvo popeljal do finala in Patriotom v tretjem obisku Super Bowla priboril prvo lovoriko. Brady je danes star 41 let in najboljši igralec ameriškega nogometa vseh časov. V tandemu s trenerjem Belichickom sta nastopila že v devetih Super Bowlih. To je več od vseh ostalih moštev v ligi. Po številu osvojenih sta se s šestimi naslovi izenačila z doslej najtrofejnejšo ekipo Super Bowl obdobja Pittsburgh Steelers.

V vlogi izzivalca so bili tokrat Los Angeles Rams. Eksplozivna in napadalna ekipa je v minulih dveh sezonah pritegnila veliko pozornosti. Del je prispeval solidni podajalec Jared Goff, več prvi zvezdnik med igralci tekač Todd Gurley, ki pa je v končnici zaradi naporov sezone večino minutaže prepustil C. J. Andersonu, zanemariti ne gre niti najboljšega obrambnega igralca že druge zaporedne sezone Aarona Donalda. Največji zvezdnik ekipe je kljub temu komaj 33-letni glavni trener Sean McVay, ki je leta 2017 postal najmlajši glavni trener NFL moštva v vsej zgodovini. Njegov trenerski nasprotnik Belichick je dvakrat starejši, z zmago je postal tudi najstarejši trenerski zmagovalec Super Bowla. Že pred srečanjem je imel največ Super Bowl naslovov med vsemi trenerji v zgodovini.

Med polčasom kar dve goli bradavički

Zanimanje za obračun je bilo veliko. Za 30 sekund oglasa med tekmo je bilo treba odšteti 4,58 milijona evrov. Povprečna cena vstopnice je bila okoli 5 tisoč evrov, najnižja pa 2370 evrov. Poleg tekme je občinstvo za ceno dobilo tudi glasbene nastope. Himno je z občutkom odpela cesarica soula Gladys Knight, koncert med polčasom pa je pripadel zasedbi Maroon 5, ob pomoči Travisa Scotta in Big Boija. Bilo je veliko luči, ognjemeta, ognja, pojavila se je tudi flota lampijončkov na daljinca, sicer pa polikano in krotko kljub golim prsim Adama Levina. Janet Jackson je leta 2004 z zgolj eno (prekrito) bradavico uspela dvigniti neskončno več prahu in skoraj pokopati svojo kariero.

Edelman in Belichickova obramba zadušila nasprotnika

Patrioti so tekmo začeli dobro in s teki, ko pa je Brady prvič podal, je obramba Los Angelesa žogo uspela prestreči. Ponujene priložnosti niso uspeli izkoristiti. Po štirih poskusih so žogo zopet prepustili Patriotom. Tudi v nadaljevanju prve četrtine smo bili priča odlični obrambni igri obeh ekip, so pa Patrioti uspeli nabrati precej več napadalnih minut, kar običajno obrodi sadove proti koncu tekme, ko je nasprotnikova obramba vse bolj utrujena. Prve točke smo dočakali v drugi četrtini, ko je s strelom Patriote v prednost s 3:0 popeljal Stephen Gostkowski. Najbolj nevaren igralec prvega polčasa pa je bil lovilec Patriotov Julian Edelman, ki je po dveh četrtinah nabral več jardov kot vsa ekipa iz Los Angelesa.

Napad Ramsov je v ritem prišel šele proti koncu tretje četrtine, a so tudi tedaj izvlekli zgolj izenačujoči strel za tri točke, ki ga je z zajetnih 53 jardov pospravil zanesljivi Greg Zuerlein. Za prvi touchdown smo morali počakati vse do sedem minut pred iztekom srečanja, ko je tekač Sony Michele žogo za dva jarda premaknil v končno cono. Ključno delo pred tem je opravil Rob Gronkowski, ki je ujel dolgo podajo Toma Bradyja in Patriotom omogočil akcijo za prvo resno vodstvo. Ramsi so tri minute kasneje zabredli v še hujše težave. Po prvi prepričljivi igri in skoraj doseženem touchdownu je Goff 4 minute in 17 sekund pred koncem podal, žogo pa je prestregel Stephon Gilmore. Dobro minuto pred koncem je Gostowski s strelom za tri prednost povečal na 10 točk za Patriote. Goff je v naslednjem napadu pri življenju obdržal vsaj teoretične možnosti za izenačenje, a je Zuerlein zgrešil strel z 41 jardov. Izid je ostal 13:3, najkoristnejši igralec je postal Edelman, tekmo pa je dobil trener Belichick, ki je popolnoma onemogočil enega najboljših napadov lige.