Že 114. šaleško-savinjski derbi se je končal s 84. zmago Celjanov (ob 25 porazih in petih remijih), od zadnjega njihovega poraza proti sosedom iz mesta ob Paki – davnega 4. decembra 2013 – pa je po sobotni zmagi v Rdeči dvorani minilo že neverjetnih 1886 dni. Gostiteljem tudi ob praznovanju 60-letnice kluba ni uspelo skalpirati vodilnih pivovarjev, ki imajo zdaj že osem točk prednosti pred tretjeuvrščenim Gorenjem (30:22). Neuspeh Velenjčanov so spretno izkoristili Ribničani, ki so na drugem derbiju tega kroga doma premagali Mariborčane in zdaj Gorenju bežijo že za pet točk (27:22).

Po štirih začetnih izenačenjih si je ekipa domačega trenerja Zorana Jovičića v drugi polovici drugega polčasa trikrat priigrala že štiri gole prednosti (10:6, 11:7, 12:8). Toda končnica prvega polčasa je pripadla Celjanom, ki so dosegli štiri gole zapored. Ekipi sta na odmor odšli brez zmagovalca (12:12), s še dvema goloma na začetku drugega polčasa za vodstvo s 14:12 pa so gostje naredili skupen delni izid kar 6:0. V nadaljevanju so pivovarji nekajkrat vodili za tri, vendar so se vztrajni Velenjčani kar petkrat približali zgolj na gol zaostanka, nazadnje pri 23:24 v 56. minuti. A v odločilnih trenutkih je stvari v svoje roke vzel mladi Josip Šarac: kar štiri od svojih šestih golov je dosegel v končnici in uničil velenjske sanje o prvi zmagi na zadnjih 26 medsebojnih dvobojih po 23 porazih in treh remijih.

Zoran Jovičić je že sedmi zaporedni trener Gorenja, ki mu ni uspelo premagati sosedov. »Celjani so telesno izjemno močni. Svojo telesno premoč so tokrat izkoristili in zasluženo zmagali,« je bil kratek Zoran Jovičić. Velenjski igralec Nikola Špelić (po sezoni mu poteče pogodbo in zapušča klub) pa je dodal: »Nikomur ne moremo ničesar očitati, kajti tako v napadu kot v obrambi smo dali svoj maksimum na igrišču. Rezultatsko gledano nam skozi celoten drugi polčas ni veliko manjkalo do uspeha. Kot mladi ekipi nam primanjkuje izkušenj s težkih in izjemno napetih tekem, da bi lahko dobili derbi. Borili smo se vseh 60 minut, a žal to ni bili dovolj za uspeh. Upam, da naslednjič bo.«

Gostujoči kapetan David Razgor je dosegel samo en gol, pa še tega s sedmih metrov. »Za nami je zelo težka tekma, kajti derbiji nikoli niso lahki. Kljub zaostanku v prvem delu smo ostali mirni, strnili smo vrste in izenačili. Pred drugim delom smo se dogovorili za mirno nadaljevanje, tekme se igrajo šestdeset minut, zato nismo hiteli in smo si s takšno igro na začetku drugega dela priigrali prednost. Izid smo nato nadzorovali in na koncu zelo zanesljivo zmagali,« je ocenil David Razgor.

Izidi 16. kroga: Gorenje Velenje – Celje Pivovarna Laško 26:30 (12:12), Riko Ribnica – Maribor Branik 26:24 (13:7), Urbanscape Loka – Jeruzalem Ormož 33:25 (14:13), Trimo Trebnje – Koper 25:25 (16:16), Sviš Ivančna Gorica – Krka Novo mesto 33:36 (19:17), Dol TKI Hrastnik – Dobova 27:24 (11:10).