Podjetje Gigodesign je sinonim za oblikovanje v najširšem smislu – je agencija, specializirana za dizajn menedžment projektov, industrijsko oblikovanje, oblikovanje vizualnih komunikacij, »web design«, storitveno oblikovanje ter komunikacijske in marketinške strategije. Leta 2000 sta ga ustanovila oblikovalca Matevž Medja in Miha Klinar, ki sta začrtala pot agencije in se odločila, da bo njihov način dela osnovan na interdisciplinarnem pristopu k oblikovanju. Danes vodita številno ekipo oblikovalcev, strategov in strokovnjakov s področja komunikacij, spleta in vodenja projektov. Podjetje nam je skozi nekaj izbranih izdelkov predstavil Luka Stepan, kreativni direktor, ki skrbi za razvoj in vodenje produktnega načrtovanja ter je odgovoren za nivo vseh rezultatov studia.

Industrijsko oblikovanje s celostno podporo

Luka Stepan je po diplomi na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje študij nadaljeval na Royal College of Art v Londonu pod mentorstvom slovitega oblikovalca, profesorja Rona Arada in pridobil naziv magister umetnosti. Nato je v Veliki Britaniji odprl lasten studio, izkušnje pa si je nabiral tudi ob delu z več drugimi priznanimi oblikovalskimi studii. To mu je omogočilo sodelovanje z nekaterimi izmed največjih globalnih blagovnih znamk, kot so Panasonic, Samsung, Artemide, LG, Sharp in Huawei. Zanima ga razvoj novih izdelkov in storitev, a njegovo področje aktivnosti je tudi širši (socialni, tehnološki in ekonomski) kontekst njihovega nastajanja ter ekosistem, v katerem se kasneje pojavljajo. Leta 2010 je prišel v Gigodesign, kjer mu okolje zelo ustreza: »V našem studiu stremimo k prepoznavanju bistvenih problemov, ki jih poskušamo reševati celovito, ponosni smo na projekte, ki vplivajo na poslovne modele, jih spreminjajo in spodbujajo inovacijsko kulturo. Izdelki agencije so plod timskega dela in predstavljajo blagovno znamko Gigodesign.«

Njihova strategija je, da naročnikom ponujajo industrijsko oblikovanje s celostno podporo pri razvoju izdelkov ali skupin izdelkov. Ponudijo lahko tudi izdelavo novih blagovnih znamk, grafično oblikovanje, razvoj spletnih strani in komunikacijskih strategij ter svetovanje na področju dizajn menedžmenta. Na tak način oba partnerja (ali več njih) lažje in predvsem boljše izpeljeta zadani projekt. To dokazujejo mednarodne in domače oblikovalske nagrade, med katerimi je več nagrad red dot, štiri nagrade plusX award (vse za Elanove smuči), design preis Deutschland, zlata inovacija na GZS, top of the top, oblikovanje leta, obenem pa tudi nagrade in pohvale na oglaševalskih festivalih in oblikovalskih dogodkih, kot so BIO, SOF, Golden Drum, Cannes, Bienale vidnih sporočil Slovenije…

Uporabnost na več področjih

Letos so za izdelek mesi mtablet ecg spet prejeli naziv »oblikovanje leta 2018«. Strokovna žirija je med drugim zapisala, da gre za tehnološko dovršen sistem medicinskih naprav za diagnostiko v primarnem zdravstvu, kjer so bile pri razvoju upoštevane posebnosti zdravstvenega okolja, ki potrebuje hitre odzive, in da naprava dokazuje zelo kompleksno sodelovanje med tehnologijo, strokovnimi zahtevami in oblikovanjem, kar je v našem prostoru še vedno redkost.

Zadnji skupni izdelek, ki so ga izpeljali s slovenskim podjetjem Intra Lighting, je svetilka hunter. Posebnost izdelka je inovacija, po kateri je hladilni sistem del ohišja svetilke, kar pripomore k zmanjšanju števila sestavnih delov ter nižji ceni izdelka.

V Gigodesign so oblikovali tudi inovativen, senzorsko podprt rehabilitacijski pripomoček za klinično uporabo kinestica bimeo pro. S pomočjo navidezne resničnosti in iger bolniki, ki okrevajo po možganski kapi, na zabaven in učinkovit način krepijo in na novo pridobivajo gibalne in senzorične sposobnosti.

Zložljive smuči ibex tactix predstavljajo vrhunski dosežek, saj kljub uporabniku prijaznemu in učinkovitemu mehanizmu za zlaganje, ki je bil načrtovan za enostavnejši prehod med hojo in smučanjem, smuči ohranjajo popolnoma vse lastnosti običajnih turnih smuči. S prepolovljenimi dimenzijami so smuči enostavnejše za transport in manj moteče med vzponi.

Jadrnica seascape 24 je sodoben odgovor »ljudskim« jadrnicam: s svojo majhnostjo in dvižno kobilico omogoča enostaven dostop do obale, je optimizirana za transport po cesti in enostavno upravljanje z jadri. Obenem pa glede na svojo dolžino v notranjosti ponuja presenetljivo veliko udobja za štiričlansko družino.

Zavarovalnica Triglav vse bolj digitalizira izkušnje v fizičnem prostoru. Tako so se odločili, da postavijo poseben prostor, Triglav Lab, ki domuje v pritličju kultne Miheličeve veleblagovnice Slovenijales, ki s stropnim paličjem in betonsko konstrukcijo omogoča odprte tlorise. Zavarovalnica na enem mestu promovira raznolike produkte in storitve, s simulatorji vožnje in potresa, impozantnim videozidom, mobilnimi delovnimi mesti in modularno rešitvijo tribun pa ponuja edinstveno izkušnjo za sodobne uporabnike.