»Granata je bila nestabilna, saj so jo pred tem odvrgli, vendar pri tem detonirala,« je novinarjem povedal nadzornik podjetja Wilfred Wong Ho-hon. Dejal je še, da vse dosedanje informacije kažejo na to, da so granato skupaj s krompirjem uvozili iz Francije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tamkajšnja policija je na svojem Twitter profilu objavila video posnetek detonacije. Policisti so granato namestili v bližnji drenažni kanal, kjer so jo nato detonirali.

Zgodovinar iz univerze v Hong Kongu David Macri je novinarjem pojasnil, da je granata med prvo svetovno vojno najverjetneje ostala v jarku na enem izmed bojišč. Ta je bil po njegovem mnenju po vojni zasut, stoletje kasneje pa na tem območju pridelujejo krompir. Kmetovalci so nato med pobiranjem krompirja očitno pobrali tudi eksplozivno sredstvo in ga skupaj s preostalim pridelkom poslali v Hong Kong, še meni Macri.

Hongkonška policija je vajena obravnave starih eksplozivnih sredstev. Večinoma gre sicer za bombe iz druge svetovne vojne, ki so jih ameriške sile odvrgle na mesto, potem ko je to padlo med invazijo Japonske.