Obilne padavine minuli konec tedna so marsikje po Sloveniji povzročale težave. Če so se ponekod občani ukvarjali predvsem s poplavami meteornih vod, pa so prebivalci vasice Novokračine ob slovensko-hrvaški meji vzhodno od Jelšan imeli hujše skrbi. Zaradi deževja je začelo namreč poplavljati polje pod vasjo in poplavne vode so v noči s sobote na nedeljo ogrožale nižje ležeče hiše v vasi.

V Novokračinah je zalilo nekaj kleti in garaž, gasilci pa so marsikaj preprečili s postavitvijo protipoplavnih vreč. Domačine je bilo strah in mnogi med njimi niso zatisnil očesa, čeprav njihove hiše niso bile ogrožene. So pa zato prostovoljno pomagali gasilcem pri reševanju lastnine najbolj ogroženih hiš.

Na območju Novokračin je od četrtka do nedelje zapadlo 374 litrov padavin na kvadratni meter, svoje bregove pa so prestopili Sušečki potok, ki teče skozi Novokračine, in preostali štirje vodotoki na tem območju. Na polju pod vasjo Novokračine je prišlo do ojezeritve, domačini so povedali, da se je verjetno zamašil požiralnik vode na robu polja.

Domačinom je že v soboto popoldan, predvsem pa ponoči priskočilo na pomoč okrog 90 gasilcev iz vseh društev Gasilske zveze Ilirska Bistrica, je povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite v Ilirski Bistrici Luka Špilar. V zadnjih letih, ko so te kraje prizadele zadnje poplave, so sicer s pomočjo državnega denarja naredili veliko, sicer bi bile posledice verjetno še veliko hujše, je dejal.

Stanje v Novokračinah si je danes dopoldan ogledal tudi minister za okolje in prostor Jure Leben v spremstvu direktorja direkcije za vode Tomaža Prohinarja. Minister Leben je prepričan, da nam morajo biti prizori, kot je bil današnji, predvsem opomin, da moramo preudarneje ravnati z našim planetom in našimi naravnimi danostmi. Zagotovil je, da vlada krepi vlaganja v urejanje voda in protipoplavno zaščito. Postregel je s podatkom, da bo ministrstvo za okolje in prostor v te namene letos zagotovilo 149,6 milijona evrov.

Ob tem je Leben napovedal, da se bo ministrstvo skupaj z direkcijo aktivneje vključilo v izvajanje projektov protipoplavne zaščite tudi na območju Ilirske Bistrice. Z ilirskobistriškim županom Emilom Rojcem se je Leben dogovoril, da se bodo že v kratkem dobili predstavniki občinskega štaba civilne zaščite in direkcije za vode ter pregledali projekte za zagotovitev poplavne varnosti, ki jih je občina že naredila. Nato pa bo ministrstvo za okolje in prostor zagotovilo, da se projekte tudi dejansko uresniči. Leben se ob ogledu posledic deževja ta konec tedna v Novokračinah ni pozabil zahvaliti civilni zaščiti, gasilcem in agencijam za njihovo pomoč pri zaščiti človeških življenj in lastnine.