»Danes je ena od spletnih strani objavila mojo fotografijo iz študentskega albuma medicinske fakultete iz leta 1984, kjer sem maskiran na rasističen in žaljiv način,« je zapisal v sporočilu za javnost, poročajo tuje tiskovne agencije.

V času, ko je fotografija nastala, je imel Northam približno 25 let. Predstavnik medicinske fakultete na vzhodu Virginije je po poročanju britanskega BBC potrdil avtentičnost fotografije in dejal, da je bila objavljena v almanahu, ki so ga izdali študentje.

Na fotografiji, ki so jo objavili nekateri ameriški mediji, sta dva moška, eden oblečen v belo oblačilo Ku Klux Klana, drugi pa z obrazom, pobarvanim s črno barvo.

V opravičilu je Northam zapisal, da mu je »iskreno žal« zaradi odločitve, da se maskira na ta način, ter zaradi škode, ki jo je s tem povzročil tedaj in danes. »Sprejemam odgovornost za svoje ravnanje v preteklosti in pripravljen sem delati na tem, da bi si ponovno pridobil vaše zaupanje,« je sporočil svojim volivcem.

Afroameriški politiki v Virginiji so fotografijo označili za »odvratno«, republikanci pa so takoj zahtevali, naj Northam odstopi. Guverner ni pojasnil, kateri od dveh moških na fotografiji je, je pa priznal, da je fotografija »resnično rasistična in žaljiva«.