Rumeni jopiči so se danes poklonili številnim ranjenim v protestih, ki potekajo od lanskega novembra, ter obsodili uporabo gumijastih nabojev, ki jih uporablja francoska policija, v večjem delu Evrope pa so prepovedani.

Prejšnjo soboto je bil na izgredih, ki so izbruhnili ob protestih, huje ranjen eden vodilnih aktivistov protivladnega gibanja rumenih jopičev Jerome Rodrigues. Ustreljen je bil z gumijastim nabojem in utrpel hudo poškodbo očesa, zaradi česar bo do konca življenja invalid. Kljub temu je po poročanju francoskih medijev danes znova na protestu.

Francoska vlada je v petek policijo opozorila, naj se v primeru, da se protesti zopet sprevržejo v nasilje, ne obotavlja uporabiti gumijastih nabojev. Francosko upravno sodišče je namreč v petek odločilo, da jih lahko policija še naprej uporablja.

»Res lahko to orožje rani, vendar pa se morajo policisti, ki so soočeni z nasilnimi protestniki, braniti pred tistimi, ki jih napadajo,« je dejal notranji minister Christophe Castaner.

Po uradnih podatkih je bilo od začetka protestov v novembru ranjenih približno tisoč policistov in 1700 protestnikov.

Macronova priljubljenost se je nekoliko zvišala

Protesti rumenih jopičev danes po poročanju spletnega Reutersa potekajo kljub temu, da javnomnenjske ankete francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu kažejo, da se mu je priljubljenost, ki je bila konec lanskega leta rekordno nizka, nekoliko izboljšala.

Po podatkih javnomnenjske raziskave Harris Interactive pool, ki je petek zajela tisoč sodelujočih, Macrona podpira 35 odstotkov Francozov, kar je štiri odstotne točke več kot decembra lani.

Protesti rumenih jopičev v Franciji potekajo vse od novembra lani in so sedaj usmerjeni proti reformni politiki francoskega predsednika Emmanuela Macrona ter padanju kupne moči Francozov. Protestniki prav tako zahtevajo odstop 41-letnega Macrona.