Slovenija je po ocenah EFBWW svojo nacionalno zakonodajo oblikovala tako, da so podjetja, ki delavce napotijo na začasno delo v tujino, "deležna znatnih olajšav pri plačilu prispevkov za socialno varnost". To jim omogoča, da storitve v tujini ponujajo ceneje kot doma, so v zvezi zapisali na svojih spletnih straneh.

Po mnenju predsednika EFBWW Dietmarja Schäfersa ni z avtonomijo, ki jo imajo države na tem zakonodajnem področju, nič narobe, »vendar pa države ne bi smele te neodvisnosti zlorabljati in podjetjem nuditi večjih finančnih ugodnosti pri poslovanju v tujini«. Podjetja lahko po njegovih navedbah zaradi takšne zakonodaje prihranijo do 500 evrov mesečno na delavca; odvisno od države, v katero ga napotijo na delo.

Med letoma 2010 in 2016 se je število slovenskih delavcev, ki jih podjetja napotijo na delo v tujino, po navedbah zveze zvišalo s 25.000 na 164.226. Ti delavci so zaposleni predvsem v gradbeništvu v Nemčiji, Avstriji in Belgiji.

»Slovenija je za številne delavce iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije in Albanije trenutno nekakšno okno v Evropo za poceni delovno silo,« so zapisali v zvezi in to označili kot dokaz, da je Slovenija sprejela politiko izvažanja poceni delovne sile.