Direktorica slovenske policije Tatjana Bobnar bo na naslednji slovesnosti podeljevanja priznanj hrabrim in pogumnim eno od teh medalj na prsi zagotovo pripela policistu obmejne policijske postaje Dobova Branku Zupancu, ki je konec tedna rešil življenje soseda. Že v petek malo pred dvanajsto uro je zagorelo v stanovanju bloka v Šolski ulici v Brežicah. Policist Branko Zupanc živi v tem bloku, in ko je slišal krike sosedom, da gori, ni okleval.

Nevarno reševanje

Takoj je stekel v pritličje, kjer se je po hodniku iz gorečega stanovanja 59-letnega soseda že valil gost črn dim. Brankova partnerica je o požaru obvestila policiste na številko 113 in stanovalce pozivala, da zapustijo objekt. »Branko, ki je tudi sam gasilec v PGD Brežice mesto, je iz izkušenj vedel, da v teh razmerah šteje vsaka sekunda. S silo telesa je razbil vrata stanovanja, ki so bila zaklenjena. Gasilske izkušnje so mu narekovale, da se je po tleh, kjer je manj dima, skušal splaziti v smeri, od koder je bilo slišati stokanje moškega. S skrajnimi močmi je zadrževal dih, vendar mu ni uspelo priti do moškega,« je sporočila tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik.

Policist Zupanc se je nato vrnil iz stanovanja na hodnik, kjer je pograbil gasilni aparat in potem razbil okno stanovanja v pritličju od zunaj. Pozival je soseda, ki je obležal na gorečem kavču, naj se skuša približati oknu. Moškemu se je uspelo dvigniti, policist pa ga je nagnil skozi okno, da je možak lahko zadihal. V tistem trenutku so na kraj prispeli njegovi kolegi policisti in gasilci. »Vse je bilo že v močnem dimu, z dihalnimi aparati in v polni opremi smo lahko vstopili v stanovanje kar skozi razbito okno, rešili človeka iz stanovanja in pogasili ogenj,« je povedal poveljnik PGD Brežice Jure Krošl.

Reševalci so hudo opečenega moškega odpeljali v bolnišnico in po zadnjih podatkih naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje stabilno. V bolnišnico je zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida moral tudi Zupanc, vendar je z njim vse v redu in je že v domači oskrbi. »Kljub temu da je tak heroj, pa skromni Branko, policist z 29-letnimi izkušnjami in predani gasilec, ki se ne želi izpostavljati, pravi, da ni storil nič izjemnega. Mi pa vemo, da je storil tisto največ, rešil je človeško življenje in v ta namen nevarnosti izpostavil tudi svoje,« je v sporočilu zaključila Alenka Drenik.

Upam, da bom junak…

Kar nekoliko nerodno je bilo res Branku Zupancu, ko smo ga pobarali, kako se počuti kot junak. »Sosed je bil res močno opečen. Res – le upam lahko, da smo mu vsi skupaj rešili življenje. Ta hip ne vem, kako je z njim,« je dejal Zupanc. »Človeka seveda poznam. Ko sem slišal krike, nisem prav nič razmišljal. Vedel pa sem, da moram poskrbeti tudi za lastno varnost, zato sem se plazil po tleh, in ko sem ugotovil, da ne morem dihati, raje šel ven in skušal pomagati od zunaj. Vse je potekalo neverjetno hitro. Je pa čudež, da je preživel. Močno je bil opečen, upam, da bo z njim še vse v redu,« je še enkrat poudaril Branko Zupanc, ki pa, mimogrede, ni domačin iz Brežic, pač pa tam živi zaradi službe policista na mejnem prehodu Dobova. Tako so nanj ponosni tudi njegovi kolegi in domači s štajerskih koncev.