»Naši ameriški partnerji so napovedali umik iz pogodbe, tudi mi umikamo naše sodelovanje,« je dejal Putin na srečanju z zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem.

Na to temo se z ZDA zaenkrat ne namerava več pogovarjati. »Želimo počakati, da bodo naši partnerji dovolj zreli, da bomo lahko vodili enakopraven in smiseln dialog na tako pomembno temo,« je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa dejal Putin. Poudaril je, da bo Rusija razvijala tudi nove rakete, »a hkrati se ne želimo povleči v drago oboroževalno tekmo«.

Lavrov je ponovil, da je Washington že vrsto let kršil omenjeno pogodbo, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Pogodba iz leta 1987

Z napovedjo ZDA, da se z današnjim dnem umikajo iz jedrske pogodbe, ki velja za eno ključnih pogodb iz obdobja hladne vojne, se je začel šestmesečni proces do dokončnega konca pogodbe iz leta 1987.

Moskva je v petek v odzivu napovedala ukrepe. Ocenila je, da se ZDA niso umaknile zaradi kršitev Moskve, ampak v okviru strategije, da se znebijo mednarodnih pravnih obveznosti.

V ZDA ob podpori zveze Nato trdijo, da Rusija pogodbo ogroža z razvojem in nameščanjem novega raketnega sistema 9M729, ki ima lahko tudi jedrske konice in doseže evropska mesta z malo ali nič opozorilnega časa.

Rusija vztraja, da je maksimalni doseg sistema 9M729 480 kilometrov, kar da je v skladu z jedrsko pogodbo, ki prepoveduje rakete z dosegom od 500 do 5500 kilometrov. Američani na drugi strani menijo, da imajo te rakete domet vsaj 2600 kilometrov.