Ob začetku današnjih množičnih demonstracij je Guaido pred več tisoč protestniki napovedal humanitarno pomoč iz Kolumbije in Brazilije. »Imamo že tri zbirne centre za humanitarno pomoč: Cucuta (Kolumbija) in še dva, eden v Braziliji in drugi na enem od karibskih otokov,« je dejal Guaido.

Na tisoče njegovih podpornikov se je z venezuelskimi zastavami ter ob piskih piščalk podalo proti sedežu predstavništva Evropske unije v vzhodnem delu Caracasa.

»Svoboda, svoboda svoboda,« skandirajo protestniki, med katerimi številni nosijo transparente s prečrtanim portretom Madura. »Venezuelci stradajo zaradi pomanjkanja hrane in zdravil. Maduro morilec,« piše na transparentih.

Na drugi strani se zbirajo podporniki Madura

Na drugi, zahodni strani mesta, pa so se začeli zbrati podporniki Madura. Vladajoča socialistična stranka je namreč sklicala zborovanje, na katerem obeležujejo 20. obletnico prihoda na oblast Madurovega predhodnika, zdaj že pokojnega predsednika Huga Chaveza.

Poleg ZDA in večine latinskoameriških držav je Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele v četrtek na plenarnem zasedanju priznal tudi Evropski parlament. Madura pa sta podprli Rusija in Kitajska.

Evropske države - Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija - so Maduru dale čas do nedelje za razpis svobodnih in demokratičnih predsedniških volitev, sicer bodo priznale Guaidoja za začasnega predsednika.

Venezuelski general izrekel zvestobo Guaidoju

Pred za danes napovedanimi množičnimi protesti proti venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru je general venezuelskih zračnih enot Francisco Yanez izrekel zvestobo samooklicanemu začasnemu predsedniku Juanu Guaidoju. V videu, ki ga je objavil na twitterju, je, oblečen v uniformo, izjavil, da zavrača Madurovo diktaturo.

Guaido je pripadnikom vojske obljubil amnestijo za morebitne zločine, storjene med Madurovo vladavino, če stopijo na njegovo stran.

V več venezuelskih mestih in tudi v tujini so danes napovedani protesti, h katerim je pozval opozicijski predsednik parlamenta Guaido, da bi Madura pripravili do razpisa novih predsedniških volitev. »S podporo mednarodne skupnosti bomo skupaj šli na ulice,« je danes tvitnil.

Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija so Maduru do nedelje postavile rok za razpis volitev, v nasprotnem pa napovedale, da bodo kot začasnega predsednika Venezuele priznale Guaidoja.

Schröder o Venezueli: Ravnanje ZDA je nespametno

Ravnanje ZDA, ki so Juana Guaidoja priznale za začasnega predsednika Venezuele, je problematično, celo "nespametno", je ocenil nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder. To po njegovem škodi verodostojnosti zunanje politike Zahoda. Pohvalil pa je poziv več evropskih držav k izvedbi svobodnih volitev v Venezueli.

»ZDA so vrsto desetletij gledale na Južno Ameriko kot na neke vrste dvorišče, na katerem lahko delajo in pustijo delati, kar želijo,« je Schröder dejal v pogovoru, ki ga je na spletni strani danes objavil Spiegel.

»Mislim, da je nespametno, da so Američani takoj dejali, da je mladi gospod Guaido izvoljeni predsednik. To je problematično s stališča človekovih pravic in takšne stvari škodijo verodostojnosti zunanje politike Zahoda,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Schröder.

Pohvalil je stališče več evropskih držav, ki so pozvale k svobodnim volitvam v Venezueli. »Po mojem mnenju je to pametneje,« je dejal. »Da rečemo, da bomo uporabili vsa diplomatska sredstva, da bi se ta konflikt rešil z volitvami. In potem lahko evropske države mirno izražajo svoje simpatije do mladega moža, ki se je sam razglasil,« je dodal.

Zaostritev politične krize

Politična kriza v Venezueli se je zaostrila prejšnji teden, ko se je opozicijski predsednik parlamenta Guaido na protivladnih protestih proti predsedniku Nicolasu Maduru razglasil za začasnega predsednika države.

Guaidoja so za začasnega predsednika priznale ZDA, večina latinskoameriških držav, pa tudi Evropski parlament.

Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija so Maduru do nedelje postavile rok za razpis volitev, v nasprotnem pa napovedale, da bodo tudi one Guaidoja priznale kot začasnega predsednika Venezuele.

Schröder, ki je bil kancler med leti 1998 in 2005, je kritičen tudi do umika ZDA iz pogodbe z Rusijo o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF). »Teži me to, da nam ZDA z vsemi sredstvi poskušajo predpisati, s katerimi državami smemo trgovati in s katerimi ne. Tega si kot suverena država ne bi smeli dovoliti,« je dejal.