Hud ritem tekem v Angliji ne pojenja. Potem ko so prejšnji konec tedna igrali dvoboje šestnajstine finala pokala FA, so bile že sredi tedna znova na sporedu ligaške tekme s številnimi presenetljivimi izidi, danes in jutri pa bodo v premier ligi na sporedu že tekme 25. kroga. Med njimi bode v oči tista med Manchestrom Cityjem in Arsenalom.

Cilj prvega je naslov prvaka, cilj drugega uvrstitev v ligo prvakov, izpolnitvi svojega pa je trenutno bližje Arsenal. Londončani so namreč na četrtem mestu, ki kot zadnje vodi v elitno evropsko druščino, po točkah sredi tedna ujeli mestnega tekmeca Chelsea. Drugouvrščeni Manchester City pa je doživel nov, že četrti prvenstveni poraz v tej sezoni (na gostovanju v Newcastlu z 1:2), s katerim je že po manj kot dveh tretjinah ligaškega tekmovanja podvojil število porazov iz vse lanske sezone. A ker vodilni Liverpool spodrsljaja glavnih tekmecev ni izkoristil najbolje, saj je le remiziral z Leicestrom (1:1), je zaostanek meščanov za prvim mestom še naprej dokaj znosnih pet točk. »Brez panike, do konca sezone je še več kot dovolj časa, v igri je še veliko lovorik,« po porazu sredi tedna ni preveč dramatiziral trener Cityja Pep Guardiola, ki je ravno na omenjeni tekmi proti Newcastlu jubilejno stotič v elitnem angleškem prvenstvu sedel na klopi kluba iz Manchestra. In imel priložnost, da postavi rekord po številu zmag na prvih stotih tekmah v premierleague ter se z Josejem Mourinhem izenači po številu osvojenih točk na toliko tekmah. Kakor koli, zaradi poraza mu ni uspelo ne eno drugo, tako Guardiola kot Mourinho sta na prvih stotih tekmah zbrala po 73 zmag, a Portugalec ob tem tri točke več (237:234). Prav tako pa je Guardiola kljub zelo dobrim predstavam s Cityjem zaostal za svojim dosežkom iz Barcelone in Bayerna, kjer je na prvih stotih ligaških tekmah dosegel 79 oziroma 80 zmag.

Kljub neuspelemu lovljenju rekorda pa Guardiolo pred obračunom z Arsenalom opogumljata drugi statistični dejstvi. In sicer, da v karieri proti trenerju Arsenala Unaiju Emeryju še ni doživel poraza – pa sta se na klopeh različnih klubov skupno pomerila že na enajstih tekmah, na katerih je Emery ob sedmih porazih zmogel le do štirih remijev. Ob tem je City v prvenstvu topničarje premagal na zadnjih treh medsebojnih obračunih, če mu uspe še jutri, pa bo izenačil dosežek iz daljnega leta 1937.

Emery ima poleg tega v zadnjem času precej težav s poškodovanimi igralci (jutri zagotovo ne bo Holdinga, Welbecka, Papastathopoulosa in Bellerina, z različnimi problemi pa se ubadajo tudi Maitland-Niles, Koscielny in Mkhitaryan), ga je pa razveselilo, da je pred koncem zimskega prestopnega roka dobil želeno okrepitev. To je Denis Suarez, s katerim je že sodeloval v Sevilli, v Arsenal pa je prišel iz Barcelone, ki ga je londonskemu klubu posodila do konca sezone, ko ga lahko ta tudi dokončno odkupi. Pri Cityju medtem zagotovo ne bo Kompanyja, manjše težave pa imata Mendy in vratar Ederson. Skupno bo jutrišnja tekma že 196. medsebojna teh dveh klubov, doslej pa je precej uspešnejši Arsenal (96 zmag, 45 remijev, 54 porazov).