Osemnajstletni slovenski smučarski skakalec Timi Zajc si je sinoči v Oberstdorfu priletel prvo zmago v karieri na tekmah svetovnega pokala. Uspeh je še toliko bolj veličasten, saj je včeraj šele debitiral na letalnici, kjer je pokazal izjemen pogum in občutek za letenje. Po prvi seriji je bil šesti, v finalu pa je z osebnim rekordom 233,5 metra prehitel vse in postal trinajsti Slovenec z zmago v svetovnem pokalu. Prve slovenske zmage po letu dni so se v reprezentanci izjemno razveselili, zato sta Anže Semenič (levo) in Žiga Jelar (desno) junaka dvignila na ramena.

Timi Zajc je v nedeljo v Saporu prvič v karieri stal na stopničkah za zmagovalce na tekmah svetovnega pokala. Pet dni pozneje je dosegel še prvo zmago. Najstnik je do nje prišel na veličasten način, v slogu »prišel, videl in zmagal«. Postal je prvi skakalec, rojen v 21. stoletju, z zmago v svetovnem pokalu. Včeraj je v Oberstdorfu debitiral na letalnici in osebni rekord 143 metrov popravil za 90,5 metra. Vsako novo rekordno daljavo je kar s flomastrom zapisal na smučko.

Zajc že v prvem poletu na letalnici do 217 metrov

Že v prvem poletu v karieri je v prvi seriji za trening pristal pri 217 metrih. »Pred prvim skokom me je bilo na vrhu zaletišča malo strah. Res je poseben občutek, ko tako dolgo letiš in ker te tako drži v zraku,« je po krstu na letalnici priznal Timi Zajc. V drugi seriji za trening je zaradi manjše napake na odskočni mizi, ki je bila tudi edina v petih poletih dneva, skočil 191 metrov. V kvalifikacijah je z drugim mestom (222,5 metra) napovedal boj za stopničke. Po prvi seriji je imel s šestega mesta idealno izhodišče za napad na zmagovalni oder. Le prednost 18,4 točke (v dolžini je to 15 metrov) vodilnega Poljaka Kamila Stocha se je zdela neulovljiva. A mladi slovenski as iz Hramš je v finalu naredil popoln polet. Izkoristil je tudi ugodnejše razmere v zraku od tekmecev, ki so delali tudi napake v pravi živčni vojni za stopničke, in se izstrelil na vrh odra za zmagovalce. Vodilni po prvi seriji Poljak Stoch je zdrsnil na peto mesto, vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Rjoju Kobajaši je bil šele štirinajsti.

»Bilo je zelo zanimivo. V zraku sem zelo užival v vseh petih skokih. Sploh v finalnem je bil res poseben občutek, ko me je neslo tako daleč. Občutek na letalnicah je zelo zanimiv. Ni ti treba posebej veliko delati, lahko samo uživaš, nisi tako nervozen kot na manjših skakalnicah. Letenje je res neverjetno,« se je o občutkih razgovoril Zajc.

Za njim so dnevi, ki ne bi mogli biti lepši. V dveh tekmah je povezal prve stopničke in zmago. »Za zdaj je vse perfektno. Prvič sem letel, prvič zmagal. Uh, kaj vse sem doživel v enem dnevu. To je resnično še en takšen dan, ki ga ne bom nikoli pozabil. Prvi dan poletov sem uresničil celo več, kot sem imel v mislih. Zelo dobro sem se znašel, v vsakem skoku sem nekaj nadgradil. Za menoj je dan, v katerem sem užival, saj je bilo vse zame prvič, vse je bilo na novo. Zdaj bo vse bolj preprosto. Upam, da bom tako nadaljeval in bom tudi v soboto in nedeljo med deseterico,« je občutke opisoval novi slovenski skakalni as.

Bertoncelj: Zmaga je vedno sladka

Lep slovenski dan so zaokrožili Anže Semenič z 19. mestom, Domen Prevc je bil tik za njim, Anže Lanišek pa 24. Vsi so v finalu izboljšali svoje uvrstitve. Žiga Jelar se ni uvrstil v finale. Tilen Bartol, ki je bil v serijah za trening zelo dober z devetim in trinajstim dosežkom, in Jurij Tepeš sta bila med 19 tekmovalci, ki so izpadli v kvalifikacijah.

»Zmaga je vedno sladka. Veseli smo uspeha Timija in cele ekipe. Po izjemnem poletu Timija v finalu smo računali, da lahko doseže stopničke, a se je obrnilo še bolje. Na zmago. Anže Semenič je v finalu naredil izjemen polet, šlo je celo tako daleč, da ga je predčasno skrajšal in ni naredil telemarka. Iz tega mora izhajati za naslednji dve tekmi v poletih. Tudi Domen je v finalu precej izboljšal svoj dosežek in izvedbo. Zadovoljni smo tudi z Anžetom Laniškom,« je bil vidno zadovoljen slovenski selektor Gorazd Bertoncelj. Danes in jutri (obakrat ob 16. uri) bosta v Oberstdorfu še dve tekmi v poletih.

Skakalke bodo danes in jutri (oba dneva začetek ob 14.15) tekmovale v Hinzenbachu v Avstriji, ki bo zadnja postaja pred tekmama konec prihodnjega tedna na Ljubnem. Včeraj je bila izmed Slovenk najbolj razpoložena Nika Križnar, ki je bila najboljša na prvem treningu in četrta na drugem, v kvalifikacijah pa je zasedla drugo mesto. Brez težav se je na današnjo tekmo uvrstilo vseh šest Slovenk.