»Ne bom odstopil od svojih vrednot in prepričanj. Kakšen rezultat bo to prineslo, bomo pa videli,« je včeraj dejal generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) Jože Podržaj, ki ga je predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk pozval k odstopu.

Še več, na četrtkovi konferenci sindikata uprave za izvrševanje kazenskih sankcij v sklopu SDOS so sprejeli tudi sklepe, v katerih med drugim zahtevajo menjavo vodstva URSIKS ter sestanek s pravosodno ministrico in predsednikom vlade. Sprejeli so tudi sklep, s katerim zavračajo vse stike, pogovore in pogajanja s Podržajem.

Navodilo o poročanju

Verk je v četrtek še posebej izpostavil Podržajevo navodilo, da naj zaposleni po vsaki službeni komunikaciji z Verkom naredijo uradni zaznamek in ga posredujejo njemu oziroma vodstvu zaporov. Verk je takšno odredbo označil za nezakonito preprečevanje normalnega sindikalnega dela in je po njegovem mnenju že na meji kaznivega dejanja.

Te očitke je Podržaj včeraj zavrnil in dejal, da se je navodilo nanašalo le na 39 izmed 865 zaposlenih v zaporskem sistemu – sedem direktorjev zaporov in 32 zaposlenih na URSIKS. Po njegovem vedenju nihče od njih ni član sindikata (v nasprotnem primeru bi za njih to navodilo umaknil), tako da navodilo sindikalnih aktivnosti po njegovem mnenju ne otežuje. Podržaj je ob tem poudaril, da imajo z obema sindikatoma sklenjeno pogodbo, v kateri je določeno, na kakšen način poteka socialni dialog, ki da je za vse akterje obveznost in ne izbira. Ponovil pa je tudi očitek, da že od junija 2018 prav zaradi ignorance predsednika SDOS dialoga med sindikatom in vodstvom URSIKS ni.

Konkretnemu navodilu je po Podržajevih besedah botrovalo to, da naj bi Verk izkoristil odmor sodelavke na URSIKS in poskušal izvedeti, kaj je Podržaj govoril na nekem sestanku. Več podrobnosti Podržaj ni želel razkriti, saj je možno, da bo »stvar nekega drugega postopka«.

Ihto miri tudi ministrica

»V ihti se iščejo popolnoma iracionalni in z ničimer utemeljeni očitki,« je bil do sindikata kritičen Podržaj, ki je za eno izmed neresnic izpostavil tudi zatrjevanje, da je vodstvo zaporov pridobilo podatke o delovnih urah ljubljanskega sindikalnega zaupnika. Po besedah Podržaja te podatke redno pridobivajo za vse zaposlene, težava pa je nastala le zato, ker se je po pregledu podatkov za cel ljubljanski zapor izkazalo, da »so tisti, ki najbolj kričijo, daleč pod povprečjem obremenjenosti«, s čimer je ciljal na sindikalnega zaupnika.

Podržaju je včeraj ob bok stopilo vseh sedem direktorjev zaporov in prevzgojnega doma. Zatrdili so, da socialni dialogi s sindikalnimi zaupniki potekajo redno in da je za varnost v njihovih ustanovah dobro poskrbljeno. Vsi se prav tako strinjajo, da je zaporski sistem kadrovsko podhranjen. To velja že zadnjih 20 let, razmere pa naj bi se ponekod v zadnjem času celo nekoliko izboljšale.

Vsi pričakujejo tudi nadaljevanje socialnega dialoga, v katerega se je morala vmešati pravosodna ministrica. »Zagotovo je pravi prostor za reševanje problemov najprej za mizo in če se za mizo ni mogoče dogovoriti, so na voljo tudi drugi instrumenti,« je v četrtek dejala ministrica Andreja Katič. Sestanek vseh vpletenih je predviden za torek, vendar bi se Verk raje pogovarjal le z ministrico in še s predsednikom vlade. Če se z njima ne bodo sestali do konca prihodnjega tedna, Verkov sindikat grozi s stavko.