Obiskovalci bodo seveda lahko spoznali digitalno upodobitev slovitega nadrealističnega umetnika Salvadorja Dalija, ki so jo v muzeju razvili z uporabo umetne inteligence. Razstavo, poimenovano Dali Lives (Dali živi), bodo v Dalijevem muzeju v mestu St. Petersburg v Floridi odprli aprila. Za predstavo si Dalija lahko ogledate že v video napovedniku razstave.

Karizmatičnega umetnika so, vsaj na ekranu, od mrtvih obudili s pomočjo fotografij, intervjujev in drugega arhivskega gradiva ter samoučečih se strojev. Pri tem jim je pomagala marketinška agencija s sedežem v San Franciscu, s katero so v preteklosti že sodelovali. Skupaj s posnetki igralca podobnega videza, ki oponaša umetnikove gibe, so vso gradivo uporabili za usposabljanje algoritma umetne inteligence, ki se bo navadil umetnikovih očitnih lastnosti in ponotranjil njegovo obrazno mimiko.

Digitalni Dali se bo znal odzivati tudi na aktualno dogajanje

Večina besed in fraz, ki jih bo izrekal digitalni Dali izvira iz dejanskih besed, ki jih je Dali izrekel tekom svojega življenja. Obenem se bo digitalni Dali znal odzivati tudi na aktualno dogajanje, na primer izid lokalnih športnih dogodkov ali premislek lastnega življenja. Izvršni direktor muzeja Hank Hine je ob napovedi razstave dejal, da so inspiracijo za projekt dobili ravno od Dalijevega zavedanja »svojega neskončnega obstoja,« na katerega se je umetnik med delom večkrat nanašal. Hine je dodal: »Menim, da je seme tega projekta posejal kar umetnik sam. Počutim se, kot da je za sabo pustil navodila in ta projekt je med njimi,« je zaključil.

Obuditve preminulih zvezdnikov v obliki digitalnih hologramov sicer postajajo vedno pogostejše. Na posmrtno turnejo sta se med drugimi odpravila že glasbenika Amy Winehouse in Frank Zappa, za posamezne nastope pa so oživeli tudi raperja Tupaca in Michaela Jacksona.