Gregor Krajc od jutri ne bo več šef kabineta ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja, zapustil pa je tudi zunanje ministrstvo (MZZ). Vršilka dolžnosti vodje Cerarjevega kabineta je postala Tadeja Forštner-Perklič.

Krajc je bil ob Cerarju ves prejšnji mandat – vodil je kabinet predsednika vlade. Pred tem je na MZZ opravljal različne diplomatske naloge. V času predsedovanja Slovenije svetu EU je bil namestnik direktorja vladne službe za evropske zadeve. V prejšnjem desetletju je bil Krajc tudi dvakrat imenovan za direktorja urada vlade za komuniciranje, najprej v času Ropove, nato še v prvi Janševi vladi.

O razlogih za Krajčev tokratni odhod na zunanjem ministrstvu danes niso želeli govoriti. Svetovali so nam, naj povprašamo njega, a se na naše klice ni odzval. Naši viri iz diplomatskih vrst pa pravijo, da se Krajc seli v zasebni sektor. To naj bi načrtoval že nekaj časa, a se je s Cerarjem dogovoril, da je nekaj mesecev na MZZ preživel še z njim. Tudi karierna diplomatka Tadeja Forštner-Perklič je bila v Cerarjevem kabinetu že v času, ko je bil ta predsednik vlade; svetovala mu je na področju zunanjih zadev.

Nekateri Cerarjevi kadrovski predlogi so se znašli tudi na današnji seji vlade. Po tem, ko je ta prejšnji teden potrdila več kandidatov za veleposlanike, ki prihajajo iz vrst kariernih diplomatov, sta šla danes skozi vladno sito še kandidata, ki sodita v politično kvoto. Kot smo že poročali, se za vodenje slovenskega stalnega predstavništva pri Natu v Bruslju poteguje Erik Kopač, ki sodi v kvoto SMC. V prejšnjem mandatu je bil Kopač v kabinetu premierja Cerarja državni sekretar za področje nacionalne varnosti. Dolgoletni državni sekretarki na kmetijskem ministrstvu iz vrst SD Tanji Strniša pa se nasmiha veleposlaniško mesto v Pragi. Vse kandidate za vodje diplomatskih predstavništev v tujini, ki jih je potrdila vlada, zdaj čaka predstavitev pred parlamentarnim odborom za zunanjo politiko, vendar mnenje odbora za predlagatelja ni zavezujoče.