Smučarji skakalci bodo imeli v letošnji sezoni osem tekem na letalnicah. Prve tri bodo od danes do nedelje v Oberstdorfu, druga postaja bo z dvema tekmama Vikersund 16. in 17. marca, zadnja pa veliki finale s tremi preizkušnjami v Planici od 22. do 24. marca. Na letalnicah bodo imeli eno tekmo več, kot je bilo v koledarju. Danes bodo nadomestili preizkušnjo, ki je bila zaradi slabega vremena odpovedana decembra na veliki skakalnici v Neustadtu. Nemci so tekmo zadržali na svojih tleh in s tem tudi zaslužek od televizijskih pravic.

Najbolj se poletov veselijo v reprezentancah Slovenije, v kateri bo Timi Zajc debitiral na letalnici, in Norveške, ki imata rojene letalce, Poljak Kamil Stoch ter Avstrijec Stefan Kraft, svetovni rekorder z 253,5 metra, ki je za nameček v izjemni formi, saj je zmagal na zadnjih treh preizkušnjah svetovnega pokala v Zakopanah in Saporu. Veliko je ugibanja, kako se bo na letalnici znašel Japonec Rjoju Kobajaši. Vodilni v svetovnem pokalu ni več tako suveren kot na začetku sezone, ko je nanizal devet zmag in s pokrom osvojil novoletno turnejo.

Zajc: Prvi polet moram preživeti

»So izjeme, a ni več delitve na skakalce in letalce. Običajno so najboljši skakalci tudi dobri letalci. Velikanka v Oberstdorfu je idealna za tiste, ki so prvič na letalnici. Srce mi ob premieri Zajca ne bo nič bolj bilo. Ni me strah, da Timi ne bi dobro letel. Tako kot vsi mora biti spoštljiv do letalnice ter nastopiti brez divjanja in bo uspešen,« opozarja slovenski selektor Gorazd Bertoncelj.

Slovenija je na Bavarsko dopotovala s sedmimi skakalci. Najboljši slovenski skakalec Timi Zajc priznava, da ga je strah pred prvi poletom v karieri: »Prvi polet moram predvsem preživeti.« Njegov osebni rekord je 143 metrov, zato bi šlo nekaj zelo narobe, če ga ne bi izboljšal. Ne dvoma, da bo danes pred prvim poletom – uradni trening ob 12.30, kvalifikacije pa ob 14.45 – dobil kar nekaj nasvetov.

Domen Prevc in Anže Semenič sta bila lani uspešna na letalnici v Oberstdorfu, kjer je sta prispevala pomemben delež k naslovu svetovnega podprvaka na ekipni tekmi. Takrat sta bila v moštvu še Peter Prevc in Jernej Damjan, ki je trenutno bolan. Domen Prevc je prav na tekmi moštev pokazal najboljša skoka v lanski zimi, v kateri je bilo veliko ponesrečenih nastopov. Je tipični specialist za zelo velike skakalnice (v Kuusamu je bil novembra dvakrat četrti na skakalnici z velikostjo 142 metrov) in letalnice. »Veselim se prvih poletov v zimi, a ne smem hiteti, saj imam še vedno težave na odskočni mizi. Na letalnicah veliko bolj uživam in sem samozavestnejši. Ničesar ne bo napovedoval, saj se karte lahko zelo premešajo v primerjavi z ostalimi tekmami, čeprav je tehnika zelo podobna, le daljave so večje,« je pojasnil Domen Prevc.

Brez svetovnih prvakov Petra Prevca in Roberta Kranjca

Jurij Tepeš je izkušen letalec, saj je največje uspehe, tudi obe zmagi v karieri, dosegel na velikankah. Anže Lanišek je ujel stabilnost, saj letos v njegovih skokih ni več nihanj. Doslej na letalnicah ni imel veliko uspeha, zato si želi, da bi se izkazal tudi kot letalec. Žiga Jelar, ki je Sloveniji skozi celinski pokal priskakal sedmo kvoto za svetovni pokal, je zelo pogumen letalec. Tilen Bartol se šele vrača po poškodbi, a je rojeni letalec. Ne preizkusu letalnice marca leta 2016 v Planici je poletel 252 metrov, kar bi bil tedaj svetovni rekord, če po doskoku ne bi grdo padel.

V ekipi zaradi slabe forme ni nekdanjih svetovnih prvakov v poletih Petra Prevca (leta 2016 na Kulmu) in Roberta Kranjca (leta 2012 v Vikersundu). Najstarejši izmed bratov Prevc ima še vedno težave s simetrijo v vzletni fazi in s takšno napako na sme na velikanko, kjer so hitrosti in sile veliko večje. »Pogrešal ga bom, saj ga prvič ne bo na letalnici. Je moj brat, a na skakalnici je del ekipe kot kateri koli drugi skakalec,« je po dolgem premisleku pripomnil Domen Prevc. Robert Kranjec, ki je imel v minulih mesecih tudi težave z bolečinami v hrbtu, je v zelo skromni formi, saj je bil v soboto v Planici na tekmi celinskega pokala šele 40., zato ga v nedeljo niso uvrstili v ekipo. »Naš načrt je, da bi bili slovenski nastopi vsaj takšni, kot so bili v Saporu. Z več dobrimi letalci imamo v ognju več želez,« si je zaželel Bertoncelj.