V resoluciji, ki so jo evropski poslanci sprejeli s 439 glasovi proti 104 in 88 vzdržanimi, poslanci izražajo polno podporo narodni skupščini. Kot poudarjajo, je to edino demokratično telo v Venezueli, njegove pravice pa je treba znova vzpostaviti in spoštovati, vključno s pravicami in varnostjo poslancev, piše na spletni strani Evropskega parlamenta. Evropski parlament tudi poziva EU in njene države članice, naj po priznanju Guaidoja tudi priznajo predstavnike, ki jih bodo imenovale legitimne oblasti.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni znano, ali bodo članice unije glede priznanja Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele zavzele enotno stališče. O tem naj bi sicer danes popoldne med drugim govorili zunanji ministri EU na neformalnem zasedanju v Bukarešti.

Evroposlanci so še obsodili zatiranje in nasilje v Venezueli. Tamkajšnje oblasti pa so pozvali, naj ustavijo vse kršitve človekovih pravic, odgovorne zanje privedejo pred sodišče in zagotovijo polno spoštovanje vseh temeljnih svoboščin in človekovih pravic. Ob tem so podprli poziv generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa k neodvisni preiskavi ubojev v Venezueli.

Izpustili francoska novinarja

Venezuelske oblasti so danes izpustile francoska novinarja, ki so ju prijele v torek v Caracasu med protesti proti venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru, je potrdil francoski veleposlanik v Venezueli Romain Nadal. Veleposlanik je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil, da sta novinarja Pierre Caille in Baptiste des Monstiers nekoliko utrujena in da bosta iz Venezuele odšla čez nekaj ur. Novinarja, ki delata za oddajo Quotidien francoske televizijske mreže TMC, sta bila pridržana v torek, medtem ko sta snemala pred predsedniško palačo v Caracasu. Skupaj z njima je bil pridržan tudi lokalni producent. Njegova usoda ni znana.

Venezuelske oblasti so med torkovimi protesti pridržale tudi dva kolumbijska in enega španskega novinarja, ki delajo za špansko tiskovno agencijo Efe. Iz države pa so izgnali dva čilska televizijska novinarja, ki sta pokrivala politično krizo v Venezueli, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izpustitev novinarjev so danes od venezuelskih oblasti zahtevali Francija, Španija, Evropski parlament in visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mohgerini.