Interes za sodelovanje so že izrazile vse tri stranke, težji del pa je dogovor o pogojih, o kandidatih, nosilcu liste in vrstnem redu na njej. LMŠ naj bi namreč zahtevala prva tri mesta na listi in možnost veta na druge kandidate. Današnje srečanje, ki naj bi bilo sicer konstruktivno, pa naj ne bi še prineslo odgovora glede pogojev LMŠ. V tej stranki tudi ne razkrivajo, ali pri njih vztrajajo, ali so pripravljeni popuščati. Tako so vse možnosti še odprte.

Predsednik SMC Miro Cerar je na pogoje LMŠ sicer pomenljivo odgovoril že pred nekaj tedni, ko je povedal, da pa je pogoj SMC za oblikovanje skupne liste strank enakopravnost v pogajalskih izhodiščih. V SAB pa se za zdaj glede zahtev LMŠ še niso izrekli. Odgovor glede skupne liste bo, kot kaže, prinesel šele sestanek predsednikov liberalnih strank oz. se bodo o sodelovanju verjetno dokončno izrekli organi strank.

V SAB še poteka evidentiranje kandidatov za evropske volitve, v LMŠ so ga že zaključili, v SMC pa so končali prvi krog evidentiranja. O konkretnih imenih je za zdaj javno bolj malo govora, le v SMC se med najbolj možnimi kandidati omenja evropsko komisarko Violeto Bulc in nekdanjega ministra Petra Gašperšiča.

Erjavec: Nosilec liste DeSUS za evropske volitve bo po vsej verjetnosti Ivo Vajgl

Nosilec liste stranke DeSUS za evropske volitve bo po vsej verjetnosti dosedanji evropski poslanec Ivo Vajgl, je danes v Bukarešti povedal prvak stranke Karl Erjavec v telefonski izjavi za STA. DeSUS bo sicer po Erjavčevih besedah februarja postala članica Evropske demokratske stranke, ki je del evropske liberalne skupine Alde.