Nepravilno napeljana elektrika v hiši ali stanovanju ima lahko strahovite posledice, kot kaže zadnji primer starejše stanovanjske hiše v Biču na območju Policijske postaje Trebnje. Minuli petek v jutranjih urah so v njej našli truplo 46-letnega državljana Bolgarije, zaposlenega v enem od prevozniških podjetij s sedežem na območju Grosupljega. Kot je povedal France Božičnik, vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto, je po doslej znanih ugotovitvah prišlo do električnega udara na kovinskem ohišju grelnika vode v kopalnici. Na truplu je bilo najdenih več tako imenovanih električnih značk, ki so značilne posledice električnega udara. Po Božičnikovih besedah policija obravnava sum storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Le dva tedna prej je v isti hiši umrl 60-letni državljan Hrvaške, po doslej znanih podatkih zaradi odpovedi srca.

Elektrika napeljana »po domače«

»Pri ogledu kraja dejanja smo ugotovili, da je v hiši izvedena nepravilna vezava elektrike, v električni omarici namreč ni bilo glavnega, to je fit stikala, prav tako ni bilo izvedeno ničenje, kar pomeni, da električni grelnik vode ni bil varovan pred udarom elektrike,« je pojasnil Božičnik. Kakšna nevarna past se je skrivala v hiši, kaže tudi dejstvo, da so bili vsi kovinski deli v hiši pod napetostjo, od centralne napeljave do pralnega, pomivalnega stroja, grelnika vode in drugih aparatov. Kriminalistom so pri ogledu kraja dogodka pomagali strokovnjaki iz nacionalnega forenzičnega laboratorija, prisotni sta bili tudi državna tožilka ter preiskovalna sodnica, ki je odredila sodno obdukcijo.

V primeru hrvaškega državljana, prav tako zaposlenega pri grosupeljskem prevozniškem podjetju, katerega truplo so v hiši našli 12. januarja letos, pa policisti za zdaj niso odkrili nobenih sumljivih okoliščin, pravi Božičnik. »Takrat je prva prispela na kraj dogodka enota za nujno medicinsko pomoč iz zdravstvenega doma Trebnje in je moškega oživljala, vendar žal niso bili uspešni. Na telesu umrlega ni bilo nobenih sumljivih poškodb, zato je bila odrejena sanitarna obdukcija. Ta je pokazala, da je moški umrl zaradi zastoja srca. Da bi tudi v tem primeru šlo za posledice električnega udara, kriminalistična preiskava trenutno ne more potrditi. Res pa je, da še nismo prejeli vseh izvidov sanitarne obdukcije. Ko jih dobimo, bomo preiskavo razširili tudi v tej smeri.«

Za zdaj brez domnevnega krivca

Kot je dodal Božičnik, tudi kriminalistična preiskava v zvezi s smrtjo nesrečnega Bolgara še vedno poteka, zato ne morejo govoriti o tem, ali in koga bodo ovadili. »Kot rečeno, pa smo evidentirali kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, v tem trenutku zoper neznano osebo. A preiskava teče v tej smeri, da ugotovimo tudi morebitno odgovornost lastnika kakor tudi tistih, ki so izvajali posege na električni napeljavi v tej stanovanjski hiši.«

Delavci, zaposleni pri prevozniškem podjetju, so imeli po ugotovitvah policije vse potrebne dokumente za bivanje, bodisi za začasno ali pa za stalno. V hiši, ki stoji znotraj enega od gospodarskih kompleksov in kjer naj bi bila nekoč pralnica tega podjetja, naj bi bivali izključno najemniki oziroma posamezni delavci, zaposleni v grosupeljskem podjetju. Hiša je zdaj prazna, električne omarice in nekaj drugih delov hiše pa je policija zapečatila za potrebe morebitne nadaljnje preiskave. Policija ob tem opozarja, da je treba vse posege v električna omrežja v hišah, stanovanjih in drugih objektih zaupati strokovnim osebam.