Sinoči se je končal zimski prestopni rok v 15 državah, tudi v vseh najmočnejših evropskih ligah. Med slovenskimi nogometaši je najbolj odmeven prestop 24-letnega Primorca Mihe Zajca iz Empolija k Fenerbahčeju v Turčijo, kjer je ob današnjem prihodu že na letališču vzbudil veliko zanimanja medijev in navijačev, ki so ga prosili za sebke. Očitno je sledil vonju denarja, saj je odškodnina za prestop iz Toskane v Carigrad 6,5 milijona evrov, njegova letna plača pa naj bi bila vsaj milijon evrov. Kaj to pomeni za kariero Zajca, ki po zamenjavi trenerja v zadnjih dveh mesecih ni bil član udarne enajsterice Empolija, bo pokazal čas. Ni običaj, da bi igralci v vzponu za novo odskočno desko v karieri izbrali Turčijo. Slovenski reprezentant je namreč boj za obstanek v serie A zamenjal z bojem za obstanek v temperamentni turški ligi. Fenerbahče je turški velikan z rekordnimi 28 naslovi državnega prvaka (nazadnje leta 2014), a se v letošnji sezoni krčevito bori za obstanek. Trenutno je 14. in dve točki oddaljen od mest, ki vodijo v drugo ligo.

Jan Mlakar poleti v angleško ligo k Brightonu

Od znanih slovenskih igralcev v tujini je Valter Birsa prestopil znotraj Italije iz Chieva v Cagliari za odškodnino 2,5 milijona evrov in 400.000 evrov letne plače po triletni pogodbi. Roman Bezjak je iz Poljske (Jagiellonia) odšel na Ciper (Apoel), Aljaž Struna pa iz Italije (Palermo) v ZDA (Houston). Rajko Rotman je opravil menjavo v Turčiji (iz Kayserisporja k Akhisarsporju).

Za odmeven prestop iz slovenske lige je poskrbel 20-letni napadalec Jan Mlakar iz Maribora. Preselil se bo v angleško ligo v Brighton (13. mesto v ligi), s katerim je podpisal 3,5-letno pogodbo, a ostaja v Ljudskem vrtu do poletja. Odškodnina za prestop Ljubljančana je vsaj 3 milijone evrov, kar je rekord za Maribor. V enakem deležu, po 1,5 milijona, si jo bosta razdelila Maribor, ki si je zagotovil še deset odstotkov pri naslednjem prestopu, in njegov prejšnji klub Fiorentina.

Andrej Vombergar, ljubljenec nogometašev Olimpije, je bil blizu posoji v francoski Nantes, a do dogovora ni prišlo. Še vedno obstaja možnost odhoda, saj je prestopni rok odprt še v 25 državah. Zanj se še vedno zanimata dunajski Rapid (prestopni rok v Avstriji je do 6. februarja) in Ufa iz Rusije (prestopni rok do 22. februarja, ponudili naj bi mu 400.000 evrov letne plače), cena pa je 2 milijona evrov. Vombergar zaradi bronhitisa, zaradi katerega mora počivati, jutri ne bo odšel z ekipo na priprave v Belek v Turčiji. Olimpijo so pozimi zapustili Branko Ilić (odšel na Dansko), Aris Zarifović (Tajska) in Aljaž Ivačič (ZDA), medtem ko so v klubu zavrnili ponudbi za Stefana Savića in Jucieja Lupeto. Če bo ponudba prava, je mogoč tudi odhod Roka Kronavetra, ki trenira z ekipo.

»Cilj Olimpije za letos je boj za prvo mesto in osvojitev pokalne lovorike ter premik v Evropi. Zagotovo ostajam do konca sezone in bom verjetno sodeloval še pri evropski zgodbi. Sem optimist zaradi nove, pozitivne energije v ekipi in zadovoljstva mladih igralcev. Če se vse poklopi, tako kot mora, bo to moj nasvidenje,« je v intervju za STA povedal predsednik Olimpije Milan Mandarić. Klub želi očistiti nepotrebnih stroškov in ga novemu lastniku predati brez dolgov. »Uspeh v zadnjih treh sezonah je stal več, kot bi bilo treba. Ko sem bil v ZDA, so športni direktorji denar porabili za igralce, ki niso prinesli pričakovanega. Zdaj jih puščamo kot proste igralce in jim damo tudi del odpravnine,« je dodal Mandarić, ki se je tako razšel s Kreflom (Rudar Velenje), Avramovskim, Kobiljarjem, dogovarjajo pa se še z Boatengom in Gajićem. »Klub želim zapustiti z normalnim proračunom, za 30, 40 odstotkov manjšim v primerjavi z zdajšnjim, ki je bil zelo velik. Verjetno je bil 70 odstotkov celotne lige,« je pojasnil Mandarić.

Zimski rekord za prestop je 64 milijonov evrov

Še največji zimski prestopi. Američan Christian Pulušić je za 64 milijonov evrov iz Borussie Dortmund prestopil v Chelsea. Argentinec Leandro Paredes je za 47 milijonov evrov iz ruskega Zenita odšel v PSG. Brazilec Paulinho se je za odškodnino 42 milijonov evrov iz Barcelone preselil na Kitajsko k moštvu Evergrande. Milan je plačal po 35 milijonov evrov za prestop Brazilca Lucasa Paqueta iz Flamenga in Poljaka Krzysztofa Piateka iz Genoe, 24 milijonov evrov pa je bil vreden prestop Paragvajca Miguela Almirona iz Atlante (ZDA) v Newcastle, kar je klubski rekord.