Za pot domov se je Štuhčeva po lastnih besedah odločila »zaradi navijačev in navijanja. Nimam dostikrat priložnosti, tako kot imajo fantje, da bi te na tekmi spremljala nekaj več deset tisoč glava množica. V dveh, treh letih bi se mogoče že nabralo toliko navijačev na naših smukih. Pridem in ljudje navijajo in je super vzdušje,« je bila pred pohorskim spektaklom odkrita Ilka Štuhec, ki upa, da bo ta »tisti mali 'kick', oni zadnji, da se res strgaš z verige.«

Glavna kandidatka za slovensko medaljo

Pod 1420 metrov visoko goro Aareskutan na Severu Evrope bo nato namreč od 4. do 17. februarja tretjič v zgodovini potekalo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Prvo je bilo daljnega leta 1954, drugo niti ne tako daleč nazaj leta 2007. Ilka Štuhec bo v Aareju na Švedskem napadala drugi zaporedni naslov svetovne prvakinje v smuku.

Glavna slovenska kandidatka za medalje na jubilejnem 45. svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju bo seveda 28-letna slovenska smukaška kraljica, lastnica edine slovenske kolajne s prejšnjega prvenstva v St. Moritzu, ki je v tej zimi uprizorila sijajno vrnitev po poškodbi in operaciji kolena.

Štuhčeva v Aare prihaja kot tretja najboljša smukačica sezone in je tako med kandidatkami za mali kristalni globus v kraljevski disciplini. Na treh od šestih smukov v tej zimi je bila na stopničkah. V Val Gardeni je zmagala, v Cortini d'Ampezzo je bila druga in tretja, na zadnjem pred SP v Garmischu pa je bila peta.

Pred dvema letoma na 44. SP v St. Moritzu je v smuku zmagala pred Avstrijko Stephanie Venier in ameriško kraljico smuka Lindsey Vonn ter prevzela smukaško štafeto od Tine Maze, ki je svetovna prvakinja v smuku postala na SP leta 2015 v Vailu.

Med konkurentkami tudi povratnica Goggia

Če bi Štuhčeva zlato osvojila tudi v Aareju, bi pomenilo, da je Slovenka najboljša smukačica na svetu tretjič zaporedoma. Mariborčanka pa je dejala, da nikakor ne želi braniti že osvojenega naslova smukaške prvakinje, ampak napadati novega.

Kandidatk za naslov je še nekaj. Čeprav po obnovljeni poškodbi kraljica hitrih prog Vonnova morda že končuje kariero, so se zato prebile v ospredje Avstrijke, Nicole Schmidhofer, Ramona Siebenhofer, Stephanie Venier, ki prevladujejo na smukaških progah.

Na lanskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, ki jih je Štuhčeva izpustila zaradi poškodbe, je prvič olimpijska prvakinja postala Italijanka Sofia Goggia, Vonnova je bila tretja. Italijanka se je vrnila po poškodbi prejšnji konec tedna v Garmischu, kjer je bila druga na obeh tekmah v hitrih disciplinah, ravno pravi čas za svetovno prvenstvo.

Aare je bil lani marca prizorišče finalnih tekem svetovnega pokala sezone 2017/18. Tam je bila tudi Štuhčeva, kjer ni tekmovala, pač pa se je seznanila s progo, na kateri bo letos napadala nove vrhunske uvrstitve. Finalni smuk minule sezone v Aareju je dobila Vonnova, druga je bila Goggia, ki je Štuhčevo nasledila na mestu zmagovalke smukaškega seštevka.