Ministrstvo za javno upravo je javno naročilo za prenovo stavbe na naslovu Linhartova cesta 13 zaupalo družbi Lesnina MG Oprema. Ta je po pogajanjih ministrstvu ponudila, da stavbo prenovi za 3.305.800 evrov skupaj z davkom na dodano vrednost. Ponudbi Lesnininih konkurentov, družbe Ges in Makro 5 gradnje, sta bili višji.

Izvajalca prenove je ministrstvo začelo iskati že lani jeseni. A ker se je na prvo javno naročilo odzvala le Lesnina MG Oprema in oddala previsoko ponudbo, je ministrstvo to edino ponudbo zavrnilo in sklenilo razpisati nov postopek, ki pa je bil uspešen. S ponovitvijo postopka je ministrstvo pridelalo nekaj mesecev zamude, zato lanskoletne napovedi o preselitvi upravne enote na Linhartovo cesto maja ali junija letos ne bodo uresničene.

Dobrih 632.000 evrov za opremo

Kdaj točno bo Lesnina MG Oprema začela stavbo prenavljati, nam z ministrstva včeraj niso odgovorili. Iz projektne dokumentacije pa je razvidno, da naj bi prenova trajala pet mesecev, nakar sledi še namestitev opreme v prenovljene prostore. Tudi dobavitelja opreme je ministrstvo že izbralo, in sicer gre za novogoriško družbo Gonzaga-Pro, ki ji bo ministrstvo skupaj z davkom odštelo 632.248 evrov.

Spomnimo, ministrstvo bo na Linhartovo 13 preselilo izpostave upravne enote, ki ta čas delujejo na Trgu mladinskih delovnih brigad 7, Adamič-Lundrovem nabrežju 2, Proletarski cesti 1 in Trgu prekomorskih brigad 1. Še vedno pa bo del ljubljanske upravne enote ostal na sedanji lokaciji v Tobačni. Tam ostaja sektor za upravne notranje zadeve. Selitev upravne enote na Linhartovo cesto je posledica dogovora med državo in Mestno občino Ljubljana o zamenjavi nepremičnin. Država bo v zameno za poslovne prostore na Linhartovi občini odstopila prostore, kjer danes delujejo izpostave ljubljanske upravne enote. Občina bo vanje preselila mestno upravo.

Zavod Ceneta Štuparja v stavbi Gradisa skupine G

Ob podpisu dogovora med državo in prestolnico leta 2017 je ljubljanski župan dejal, da bo država s selitvijo na Linhartovo cesto 13 dobila 4000 kvadratnih metrov, občina pa 5000 kvadratnih metrov novih površin. Takrat so na ministrstvu ocenjevali tudi, da bo prenova celotne stavbe stala približno 1,7 milijona, kar se je po zaključku izbora izvajalca pokazalo kot bistveno prenizka ocena.

Ljubljanska občina mora iz poslovnih prostorov na Linhartovi izseliti še zadnje najemnike. Med najemniki je bil tudi Javni zavod Ceneta Štuparja – Center za izobraževanje Ljubljana. Ta se seli na Šmartinsko cesto 134a, kjer je v pritličju in prvem nadstropju ljubljanska občina kupila poslovne prostore iz stečajnega postopka za slabih 900.000 evrov. Gre za prostore v stavbi, kjer je sedež družbe Gradis skupina G, ki je od oktobra 2016 v stečaju, še pred nekaj leti pa je bila eden najpomembnejših igralcev na ljubljanskem gradbenem trgu.

Trenutno družba Dema Plus prenavlja kupljene poslovne prostore, kamor se v nekaj mesecih seli omenjeni javni zavod. Dema Plus bo prenovo ter dobavo in montažo opreme opravila za 1,28 milijona evrov z davkom na dodatno vrednost, kaže pogodba med javnim zavodom in Demo, ki je bila sklenjena decembra lani. Milijon evrov za ureditev prostorov za potrebe zavoda Ceneta Štuparja bo prispevala tudi ljubljanska občina, ki je lani za ta namen nakazala 151.200 evrov, letos naj bi namenila 500.000 evrov, prihodnje leto pa še preostalih 348.800 evrov.