Na regionalni cesti Spodnja Senarska–Lenart se je danes okoli poldneva pripetila huda prometna nesreča, v kateri je življenje izgubil 77-letnik. Voznik osebnega avtomobila je po lokalni cesti pripeljal iz smeri Svete Trojice in se na regionalno cesto vključil v trenutku, ko je iz leve smeri pripeljal 62-letni voznik tovornega vozila s priklopnikom. Po trčenju vozil 77-letniku življenja niso mogli rešiti. Čeprav je očitno, da se je nesreča zgodila zaradi odvzema prednosti, policija tega za zdaj ni potrdila, ker preiskava še poteka.

Hitrost, tudi alkohol

Statistični podatki sicer kažejo, da se je v prvem mesecu letošnjega leta prometna varnost precej poslabšala, opozarjajo na agenciji za varnost prometa (AVP). Kot so sporočili, je umrlo devet ljudi, vsi razen ene peške so bili vozniki ali sopotniki v osebnih avtomobilih. Večina nesreč se je zgodila v temnem delu dneva, trije udeleženci niso uporabljali varnostnega pasu. Glavna vzroka nesreč sta bila ponovno prehitra vožnja in nepravilna stran in smer vožnje, enkrat tudi nepravilno prečkanje pešca. Po za zdaj nepopolnih podatkih je vsaj trem prometnim nesrečam botroval tudi alkohol. Policisti zato že ukrepajo. Med drugim kršiteljem ob najmanjšem sumu, da gre za hujši prekršek, dosledno odrejajo preizkuse alkoholiziranosti. Hkrati opravljajo pogostejše poostrene nadzore, s poudarkom na hitrosti, uporabi varnostnega pasu in upoštevanju pravil prednosti. Specializirana enota za nadzor prometa pa se namerava še bolj osredotočiti na nadzore tovornih vozil, prevoze nevarnega blaga, šol vožnje, avtobusov in vozil za javni prevoz potnikov.

»Meni se ne bo zgodilo«

Po trenutno zbranih podatkih je policija januarja med drugim obravnavala 7087 kršitev, povezanih s prehitro vožnjo, 3481 primerov neuporabe varnostnega pasu, 722 alkoholiziranih voznikov, 623 voženj skozi rdečo na semaforju. Iz česar gre sklepati, da prometni udeleženci še vedno preveč tvegajo, prepričani, da si jim ne more nič zgoditi, sporočajo iz AVP. Zato skupaj s policijo še enkrat pozivajo vse, naj spoštujejo prometne predpise, še posebej omejitve hitrosti. V tem obdobju leta pa naj upoštevajo tudi možnost poslabšanja pogojev za vožnjo zaradi vremenskih razmer.

»Varno do cilja nas lahko pripelje zgolj defenzivna vožnja. Med vožnjo moramo biti zbrani, trezni in pozorni na dogajanje na in ob cesti, da lahko predvidimo dogajanje in ravnanja drugih, njihove morebitne napake ter se nanje pravočasno odzovemo,« poudarjajo na policiji. »Naj hiter tempo življenja ne narekuje tudi hitrosti vožnje. Promet ni kraj za lovljenje zamujenih minut. Vozilo ni pisarna, v kateri bi sklepali posle. In cesta ni poligon za izražanje nervoze po napornem dnevu. Med vožnjo se posvetimo zgolj vožnji, predvsem pa vozimo strpno in počasi, da se ne bi prekmalu ustavili,« je izjavil vodja sektorja prometne policije na GPU Ivan Kapun. Direktor AVP Igor Velov pa, da se varnost začne pri nas samih in tu nas čaka še veliko dela.