Pri tem je vodja skrajno desne Lige zatrdil, da ne gre za vzpostavitev pomorske blokade, temveč izvajanje veljavne zakonodaje.

Viri na notranjem ministrstvu so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali, da gre za vzpostavitev "standardnega postopka v primeru novih prihodov ladij nevladnih organizacij", kot to določajo italijanska pomorska pravila. Slednja navajajo, da lahko ministrstvo za promet "zaradi javnega reda omeji ali prepove tranzit in ustavljanje trgovskih ladij v ozemeljskih vodah".

Salvini, ki je že lansko poletje tovrstnim ladjam prepovedal vplutje v italijanska pristanišča, o omenjenem ukrepu razmišlja, potem ko je Italija danes dovolila pristanek ladji nemške nevladne organizacije Sea-Watch s 47 migranti. Dovoljenje so izdali šele, ko je sedem članic EU pristalo, da bodo migrante sprejele. Ladja je na izkrcanje migrantov sredi Sredozemskega morja čakala skoraj dva tedna. Izkrcali naj bi se na Siciliji, kakih 60 kilometrov severno od lokacije, kjer se nahaja ladja.

Danes dovolili izkrcanje migrantov z ladje Sea Watch

Migranti z ladje nemške nevladne organizacije Sea Watch se bodo lahko po skoraj dveh tednih na morju izkrcali, saj se je sedem držav članic Evropske unije zavezalo, da jih sprejme, je danes sporočil italijanski premier Giuseppe Conte. Migranti bodo ladjo zapustili v prihodnjih urah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sedem držav članic - Luksemburg, Nemčija, Francija, Portugalska, Romunija, Malta in Italija - so se zavezale, da bodo sprejele skupno 47 prebežnikov, ki so obtičali na ladji.

Nemška nevladna organizacija je 19. januarja pred obalo Libije rešila 47 migrantov, med njimi osem mladoletnikov. Zadnjih nekaj dni je bila ladja zasidrana pred obalo Sicilije, a ni smela vpluti v pristanišče. Italija je namreč prepovedala vplutje, dokler ne bodo države članice obljubile, da bodo sprejele prebežnike.