Večina žrtev in pogrešanih je bila uslužbencev rudarskega podjetja Vale, ki je imelo v lasti porušeni jez. Oblasti so odredile, da se tri milijarde dolarjev sredstev Valeja zamrzne, da bo družba z njimi izplačala odškodnine in plače svojcem delavcev ter poplačala škodo. Pogrešane še vedno iščejo, brazilskim ekipam pa se je v torek pridružila ekipa izraelskih vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rudarsko podjetja Vale, ki je imelo v lasti porušeni jez in ki ga oblasti zaradi tega preiskujejo, je medtem sporočilo, da bodo ustavili rudarjenje okoli desetih jezov v Braziliji in tiste, ki so podobni jezu, ki se je v petek zrušil, podrli.

Je pa obenem sporočilo, da bo zaradi tega njegova letna proizvodnja železove rude manjša za 10 odstotkov oz. 40 milijonov ton. Vale je največji proizvajalec železove rude na svetu, zaradi petkove nesreče pa je v ponedeljek vrednost njegovih delnic doživela hud, 24-odstotni padec. Medtem se je na borzi v Sao Paolu znova dvignila za dva odstotka, kar pa je še vedno daleč od okrevanja.

Že aretirali pet inženirjev

Oblasti so zaradi petkovega zrušenja jezu, ki je zadrževal okoli 13 ton rudniški odpadkov v obliki rdeče-rjavega blata, že aretirale pet inženirjev družbe. Brazilski podpredsednik Hamilton Mourao pa je v ponedeljek obljubil, da bodo določeni ljudje tarča kazenskega pregona, če je v primeru zrušenja jezu, ki ga je sicer podjetje nameravalo porušiti, res prišlo do nemarnosti in brezbrižnosti.

Kašna je toksičnost razlitega blata, za zdaj še ni jasno. A nižje živeča domorodna skupnost je že sporočilo, da ribe, od katerih je odvisno njeno preživetje, poginjajo. Okoljevarstvena organizacija WWF pa je sporočila, da je zaradi katastrofe izginilo gozdnato območje v velikosti 125 nogometnih igrišč. Brazilske oblasti se medtem bojijo, da bodo rudniški odpadki do sredine februarja dosegli več hidroelektrarn.

Do podobne katastrofe je na nahajališču Valeja na istem območju prišlo že leta 2015. Tedaj je umrlo 19 ljudi, posledica pa je bila tudi ena najhujših okoljskih tragedij v zgodovini Brazilije.