Dan po tragičnem požaru v jeseniški bolnišnici, ki je terjal življenja dveh bolnikov, enega pa so s hudimi opeklinami prepeljali v ljubljanski klinični center, se življenje vrača v vsakdanji ritem. »Oddelek za zdravstveno nego, na katerem je izbruhnil požar, je zaprt zaradi preiskave in čiščenja oziroma prenove. Porodni blok je zaprt zaradi čiščenja dima. Porodnice zato prosimo, naj se napotijo v kranjsko porodnišnico. Za nujne porode imamo kljub temu urejene nadomestne prostore,« je povedal direktor Splošne bolnišnice Jesenice Janez Poklukar. »Nekoliko okrnjen je tudi operacijski program zaradi pregledovanja prezračevalnega sistema v operacijskih dvoranah. Nenujne operacije smo odpovedali, nujne pa opravljamo v operacijskih dvoranah, ki niso povezane s tem sistemom prezračevanja. V urgentnem centru, specialističnih ambulantah in na drugih oddelkih pa delo poteka normalno,« je dodal.

Trije zaposleni noč preživeli v bolnišnici

Vzrok silovitega požara tudi danes še ni bil znan, saj preiskava še ni končana. Gorenjskim kriminalistom so se danes pridružili še državna tožilka in strokovnjaki nacionalnega forenzičnega laboratorija. »Še vedno zbiramo obvestila med zaposlenimi, bolniki, reševalci in vsemi, ki so se znašli na kraju dogodka,« je povedal Primož Donoša, vodja sektorja kriminalistične policije na PU Kranj in pozval vse, ki so se po naključju znašli v tem delu bolnišnice, naj se oglasijo kriminalistom, da bi lahko razčistili vse okoliščine dogodka.

Med požarom je bilo po podatkih Poklukarja v bolnišnici nameščenih okoli 150 bolnikov; okoli 50 bolnikov iz zgornjih dveh nadstropij so zaposleni hitro evakuirali na varno. Oddelek za zdravstveno nego, kjer je požar izbruhnil, ni bil popolnoma zaseden, na njem je ležalo 17 bolnikov. Te so zdaj premestili na druge oddelke. Tudi trije zaposleni v bolnišnici, ki so pomagali pri današnji intervenciji, so morali zaradi vdihavanja dima noč preživeti v bolnišnici. Mnogim so ponudili tudi pomoč psihologov. Takoj po dogodku so zdravniško pomoč sicer ponudili približno 30 zaposlenim in policistom, ki so sodelovali v akciji.

Po neuradnih informacijah naj bi ogenj izbruhnil pri enem od bolnikov oddelka za zdravstveno nego, med katerimi naj bi bili nekateri tudi dementni. »Iz pietetnih razlogov in spoštovanja do žrtev in svojcev o diagnozah ne morem govoriti. Na oddelek za zdravstveno nego so sprejeti bolniki, ki so končali akutno zdravljenje, a jih zaradi zdravstvenih oziroma socialnih razlogov ni mogoče odpustiti v domačo oskrbo. Nismo specializirana psihiatrična ustanova in nimamo oddelka za demenco, številni naši bolniki imajo to bolezen pridruženo,« je pojasnil Poklukar.

Gasilci dobro poznajo bolnišnico

Za požarno varnost je v bolnišnici poskrbljeno skladno s predpisi, zagotavlja Poklukar. Poleg policijske preiskave so uvedli še notranji nadzor, ki bo pokazal, ali so bili upoštevani vsi predpisi in pravila, ki sicer veljajo po njegovem za vse slovenske bolnišnice. »Bolnišnica deluje v 70 let stari stavbi, ki potrebuje številne adaptacije za akutno bolnišnično zdravljenje, saj se standardi ves čas nadgrajujejo,« je še dodal Poklukar. V bolnišnici sicer redno potekajo evakuacijske vaje. »Vendar nobena vaja ni tako resnična, kot je smrtni dogodek. Tega se zavedam, ker sem bil tudi sam udeležen pri reševanju. Želim si še deset takšnih vaj in nobenega podobnega dogodka več,« je še dejal.

Da so gasilci pogosti obiskovalci bolnišnice, je potrdil tudi vodja torkove intervencije Robert Kejžar iz GARS Jesenice. »Gasilci smo pogosto v bolnišnici, tako na službenih kot na dobrodelnih obiskih. Prihajamo ob intervencijah, poleg tega redno pregledujemo hidrantno omrežje in gasilne aparate. Bolnišnico dobro poznamo. Večkrat gremo skozi prostore, saj sodi med objekte večjega tveganja in jo moramo poznati, če želimo uspešno posredovati.« Bolnišnica je obenem tudi kraj z vnetljivimi stvarmi, na primer kisikovimi jeklenkami. »Kisik je v bolnišnici povsod prisoten. V primeru visoke temperature se lahko jeklenka, v kateri je shranjen, odpre in začne spuščati. To je tako, kot bi dolivali gorivo na ogenj, intenziteta gorenja je veliko večja. Ali je bilo tudi v tem primeru tako, bo pokazala policijska preiskava. Posode s kisikom v sobi, kjer je izbruhnil požar, ni bilo, bila pa je kisikova napeljava,« je še dodal Kejžar. Kdaj bo preiskava o vzrokih požara končana, še ni znano.