Na tem območju, ki je za Avstralijo ključno za pridelavo hrane, so bili že pred nekaj tedni priča poginu do milijona rib. Tedaj so znanstveniki opozorili, da sta za to kriva nizka gladina vode in ravni kisika v njej, morebiti pa tudi strupene alge.

Oblasti pričakujejo, da bodo v reki Darling v prihodnje priča nadaljnjim poginom, saj je za prihajajoče dni napovedan nadaljnji dvig že tako izjemno visokih temperatur, dežja pa ni na vidiku. Veliko število rib je zaradi tega očitno pod stresom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem ko so oblasti pogin rib pripisale ekstremni suši, strokovnjaki in lokalni prebivalci menijo, da gre odgovornost iskati v sistematičnem odvajanju vode iz reke in onesnaževanju. Inšpektorji so ob tem opozorili, da je zadnji pogin verjetno povezan s kritično nizki ravnmi kisika v vodi, ki je posledica strmega padca temperatur po dolgem obdobju ekstremne vročine.

Nobene možnosti za dotok sveže vode

Minister Novega Južnega Walesa za vode Niall Blair je ob današnjem obisku mesta Menindee izjavil, da lokalna vlada nima več možnosti za rešitev krize, postavitev ventilatorjev v reko pa po njegovem mnenju ne bi bila nič več kot le obliž. »Ne gre za to, da ne bi imeli denarja, preprosto nihče ni več predlagal kake alternative. Edina stvar, ki bi v tem trenutku resnično spremenila razmere, bi bil dotok sveže vode, za kar pa v tem trenutku ni nobene možnosti,« je dodal.

Reka Darling je del rečnega sistema Murray-Darling, ki je dolg več tisoč kilometrov in teče skozi več avstralskih zveznih držav. Vzhodni del notranjosti Avstralije pesti dolgotrajna suša, več ekstremnih vročinskih valov v zadnjih tednih pa je razmere še poslabšalo. K njim je prispevala tudi zamuda pri prihodu monsunskega obdobja na sever Avstralije.

To se je končno začelo sredi januarja, njegova posledica pa so bile na tropski konici države rekordne poplave, zaradi katerih je v zadnjih dneh več krajev in posamičnih kmetij ostalo odrezanih od sveta. Glavna reka v državi Queensland Daintree je konec tedna narasla na 12,6 metra. Takšni gladini niso bili priča več kot stoletje.