Nekdanjo veleblagovnico T v Gubčevi ulici, v neposredni bližini železniške postaje, bo Mestna občina Celje prenovila s pomočjo evropskih sredstev. Vzpostavila bo Generator, v katerem bo med drugim znanstveno-zabavni tehnološki park. Obiskovalcem bodo v njem predstavljeni različni z regijsko industrijo in zgodovino mesta povezani tematski sklopi.

Investicija vredna 5,5 milijona evrov

»V Sloveniji bo to novost, ki bo, upam, prispevala k temu, da se bodo mladi več in lažje odločali za tehnične poklice. V Generatorju bodo predstavljeni tehnologija prihodnosti, energija in obnovljivi viri, astronomija, fizika, matematika, delovanje človeškega telesa, področje zdravja in gibanja. Obenem bo Generator prostor za vzpostavljanje in delovanje podjetij v zgodnjih fazah razvoja, namenjen bo torej startupom in inovativnim posameznikom, prav tako pa malim in srednjim visokotehnološkim podjetjem. Oblikovali ga bomo v tesnem sodelovanju z lokalnimi šolami in gospodarstvom,« poudarja celjski župan Bojan Šrot.

Celotna investicija z vsemi eksponati vred je ocenjena na 5,5 milijona evrov, od tega bo 3,6 milijona evrov sofinanciranih z nepovratnimi sredstvi EU. Projekt se namreč izvaja v okviru operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020 in je načrtovan kot serija mehanizmov za izboljšanje urbanega okolja, oživitev mest, sanacije in dekontaminacije degradiranih zemljišč, zmanjšanje onesnaženosti zraka in spodbujanje ukrepov za zmanjšanje hrupa.

Pridobivanje znanja na zabaven način

Mestna občina Celje je za projekt decembra lani že prejela odločitev o finančni podpori v višini dobrih 3,6 milijona evrov nepovratnih sredstev, od katerih bo dobra 2,9 milijona evrov znašala podpora EU, država pa bo iz proračuna dodala še dobrih 728 tisočakov.

Nove prostore za podjetniški inkubator in co-working center na približno 2500 kvadratnih metrih znanstveno-zabavnega tehnološkega parka bodo uredili v nekdanji veleblagovnici T, gradbena dela bodo stekla v prihodnjih mesecih in naj bi bila do konca leta končana.

»Podlago za projekt predstavlja trajnostna urbana strategija naše občine, v okviru katere smo za uresničevanje dolgoročne vizije razvoja predpostavili pet strateških ciljev, med katerimi je tudi ta, da Celje postane trajnostno mesto, k čemur bo dolgoročno prispeval tudi Generator,« poudarjajo na celjski občini.

Župan ob tem poudarja še, da je namen projekta tudi ta, da bodo mladi pridobivali znanje na zabaven in privlačen način.