Kot je navedla Nobelova nagrajenka iz Tunizije, sta Zaev in Cipras s prespanskim sporazumom zagotovila model za mirne in konstruktivne rešitve dvostranskih in večstranskih sporov med sosednjimi državami, ki lahko služi za zgled na Balkanu in širše.

»Ratifikacija sporazuma v obeh državah je dokaz, da so dialog, pozivna energija, kozmopolitstvo, odločnost in dobrososedski odnosi ključni za reševanje problemov kljub nacionalističnim pritiskom z obeh strani,« je zapisala v pismu makedonskemu premierju, v katerem ga je obvestila, da ga je skupaj s Ciprasom nominirala za Nobelovo nagrado.

Dogovor, v skladu s katerim se bo Makedonija preimenovala v Severno Makedonijo, je označila za vizionarski in pogumen, saj da spodbuja dialog in zaupanje ter zagotavlja trden temelj za bodoče sodelovanje med državama v okviru mednarodnih organizacij.

Nominacija tudi s strani poslancev Evropskega parlamenta

Bouchamaouijeva je Nobelovo nagrado za mir prejela leta 2015 kot članica tunizijske skupine za demokracijo. Takrat je vodila kvartet narodnega dialoga, v katerega so bile vključene štiri civilne skupine. Kot Nobelova nagrajenka za mir ima pravico do nominacije.

Zaeva in Ciprasa so že v soboto za Nobelovo nagrado za mir nominiral poslanci Evropskega parlamenta Udo Bullmann, Ska Keller in Gabi Zimmer, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.