Wanga so pred tremi leti obtožili rušenja državne oblasti. Vse do začetka sojenja decembra lani je bil v priporu in ni smel imeti stika z družino.

Njegova soproga je za AFP še dejala, da je o obsodbi izvedela s spleta. Oblasti so ji decembra lani preprečile vstop na vrhovno sodišče v Pekingu, kjer je hotela vložiti peticijo zaradi pridržanja in tajnega sojenja svojemu soprogu.

Več nevladnih organizacij je že kritiziralo obsodbo. Amnesty international jo je označil za močno krivico, Human Rights Watch pa je opozoril, da je kazen del trajajočega kitajskega boja proti zagovornikom s področja človekovih pravic.

42-letni Wang Quanzhang, ki je kot odvetnik zastopal politične aktiviste in ljudi, ki so jim zasegli zemljišča, je izginil v drugi polovici leta 2015 med obsežno čistko, usmerjeno proti kritikom komunističnih oblasti na sodiščih.

Wang je delal za sedaj že zaprto odvetniško firmo Fengrui v Pekingu, ki je bila na Kitajskem znana po sprejemanju zahtevnih primerov in zastopanju političnih aktivistov, vključno z umetnikom Ai Weiweijem.