S slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem je v Beograd dopotovala stočlanska gospodarska delegacija. To kaže, da je osnovni poudarek njegovega obiska vendarle na dvostranskem gospodarskem sodelovanju, ki je v vzponu, saj se je trgovinska menjava med državama v zadnjem desetletju skoraj potrojila na 1,3 milijarde dolarjev. V porastu so tudi medsebojne investicije, resda precej večje slovenske v Srbiji, ki so presegle milijardo evrov v primerjavi z 200 milijoni srbskih v Sloveniji. Pahor in njegov gostitelj, srbski predsednik Aleksandar Vučić, sta na novinarski konferenci po pogovorih v Palači Srbije poudarila, da imata državi prijateljske odnose, ki dobro napredujejo. Ob vsej podpori srbskemu vključevanju v EU se je Pahor zavzel še za dialog Beograda s Prištino, za katerega sam ne vidi druge rešitve, svetoval pa previdnost pri razmišljanju o spreminjanju meja med Srbijo in Kosovom kot eni od možnih rešitev za spor. Takšno razmišljanje po njegovih besedah terja veliko modrosti, veliko privrženost mirnemu reševanju sporov in veliko zaupanje drugih vpletenih držav.

Pri Kosovu drznost in previdnost

»Verjetno ni mogoče izključiti nekega dogovora, ki obeta mirno rešitev spora, če je ta rešitev vzajemna in nima kolateralnih učinkov na druge države. To je drzno razmišljanje, ki ga v osnovi ne bi zavrnil, bi bil pa izredno previden,« je poudaril. Vučić je v zvezi s tem izrazil prepričanje, da bo Slovenija podprla rešitev, ki bo zagotovila varno prihodnost in mir, čeprav se mu v tem trenutku zdi, da je rešitev zelo daleč, potem ko je Kosovo uvedlo stoodstotne carine na srbsko blago. Ob vztrajanju na evropski poti Srbije pa je dodal, da hkrati ohranja dobre odnose z Rusijo, kar bo počela tudi v prihodnje. »Kot vidite, vam, ki prihajate iz EU, odgovarjam enako kot Putinu, Američanom in vsem drugim. Srbija nima dveh politik, temveč samo eno, to je politika srbskih interesov.«

Predsednika sta omenila tudi vprašanje statusa državljanov Slovenije srbske narodnosti. »Slovenija bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bi ti naši državljani imeli možnost, da ohranijo svojo identiteto,« je zagotovil Pahor in poudaril, da je Slovenija domovina, ki je dovolj velika za vse.

Pahor je nato obiskal srbski parlament, a del opozicijskih poslancev ni bil navzoč. Neodvisni poslanec Zoran Živković je ob tem poudaril, da proti slovenskemu predsedniku nimajo nič, ne pristajajo pa na poteze in sporočila Vučića na njunem srečanju.