Vodilna kandidata na listi Evropske levice so imenovali na zasedanju izvršnega odbora Stranke Evropske levice, ki je konec tedna potekalo v Bruslju. Na volitvah bodo nastopili z geslom »Za progresiven izhod iz krize. Na evropskih volitvah volite levico.«

Z vodilnima kandidatoma želi Evropska levica ljudem dati jasno izbiro, saj smo na strani tistih, ki ne sprejemajo vedno večjega protislovja med bogastvom in revščino, je pri tem poudaril predsednik Evropske levice Gregor Gysi.

V Evropski levici so v obrazložitvi izbire Tomićeve med drugim zapisali, da ima s kandidaturo Tomićeve Evropska levica na čelu kandidatov predstavnico vzhodnoevropske stranke iz države, ki se je soočila s zahtevnim obdobjem preobrazbe.

V slovenski Levici potrditev Violete Tomić vidijo kot priznanje delu stranke v evropskem kontekstu. Ali bo Tomićeva tudi nosilka liste slovenske Levice, še ni jasno. Kot je v izjavi za medije pojasnila poslanka, namreč evidentiranje kandidatov v stranki še poteka, se pa bo prijavila tudi sama.

Tomićeva je sicer namestnica koordinatorja Levice, poslanka slovenskega parlamenta in članica Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, kjer je glavna poročevalka za pravice oseb LGBT.