V največji in po zdraviliškem turizmu vsem svetu znani Rogaški Slatini nameravajo v prihodnjih letih še povečati število obiskovalcev, še zlasti enodnevnih. Te naj bi privabljala tudi investicija, katere idejno zasnovo je na zadnji seji slatinskega občinskega sveta predstavil domačin, svetovno priznani izdelovalec orgel  Anton Škrabl, ki ima za seboj 30-letno tradicijo izdelovanja tega inštrumenta.

Gre za vrtoglavih 400 milijonov evrov vreden evropski oglarski center, ki ga nameravajo umestiti na degradirano industrijsko območje nekdanjega Mizarstva Rogaška Slatina. »V veliki dvorani z 2000 sedeži, opremljeni v slogu sodobne in klasične arhitekture, bi prirejali koncerte različnih glasbenih zvrsti, center pa bi bil namenjen tudi izobraževanju organistov ter spoznavanju orgelske glasbe iz različnih obdobij,« razloži Anton Škrabl, ki namerava v tej dvorani postaviti tudi največje orgle na svetu.

Ponudbo centra bi dopolnili z glasbenimi terapijami, ki so v svetu vse popularnejše. Ob tem naj bi na tem mestu zgradili tudi hotel višjega ranga, morda celo novo apartmajsko naselje in kamp, občina pa na tem mestu znova načrtuje tudi gradnjo panoramskega razglednega stolpa. Tega so sicer v Rogaški Slatini nameravali postaviti na območju stare glasbene šole, a se s tem niso strinjali strokovnjaki na zavodu za varstvo naravne in kulturne dediščine, zato so idejo začasno opustili, zdaj pa jo znova obudili.

Svetniki podprli dopolnitev prostorskega načrta

Z načrtovanim projektom bi se Rogaška Slatina brez dvoma umestila na evropski zemljevid krajev z velikimi kulturnimi ustanovami. Orglarstvo Škrabl pa namerava zemljišče, ki je trenutno še v lasti primorskega podjetja Bitermo, odkupiti le, če bo občina realizirala nameravano postavitev razglednega stolpa Kristal z več kot 140 metrov dolgim nadhodom, imenovanim Sonce.

Svetniki so v ta namen že podprli uvedbo postopkov za dopolnitev občinskega podrobnega prostorskega načrta, vrednost gradnje razglednega stolpa in nadhoda pa je ocenjena na slabih 3,5 milijona evrov. Če bi projektno dokumentacijo pridobili že letos ali prihodnje leto, bi stolp, na katerega bi se po oceni slatinskega župana Branka Kidriča na leto povzpelo tudi do 40.000 obiskovalcev, čez štiri leta že lahko stal.

Občina bi njegovo postavitev financirala sama, nekaj bi primaknili lokalni gospodarstveniki, računajo tudi na državo, medtem ko nameravajo evropski orglarski center zgraditi tudi s pomočjo denarja, ki bi ga pridobili na razpisih evropskega sklada za kulturo in socialo, delno pa z zasebnimi investitorji. Če se načrti ne bodo izjalovili, to pomeni, da bodo v Rogaški Slatini pridobili tudi okoli 200 novih delovnih mest, kar ni zanemarljivo.